NJEMAČKA

Učenik muslimanske vjeroispovijesti odbio se rukovati s učiteljicom!

njemačka
DAVID GANNON/AFP
12.07.2016.
u 10:27

U Njemačkoj se u ponedjeljak iznova rasplamsao sukob oko vjerskih slobodanakon što se u Hamburgu jedan učenik muslimanske vjeroispovijesti odbio rukovati s jednom nastavnicom iz vjerskih razloga.

Kako piše Hamburger Abendblatt, nakon što je direktorica gimnazije stala u obranu učenika i njegovih “vjerskih sloboda” te odbacila zahtjev nastavnice za njegovim udaljavanjem s maturalne svečanosti, pola nastavnog osoblja je odbilo nazočiti svečanoj dodjeli maturalnih svjedodžbi.

Htjela mu čestitati na položenoj maturi

Nastavnica je maturantu muslimanske vjeroispovjesti htjela čestitati na polaganju mature. Učenik je rukovanje odbio, kako je objasnio, ne iz nepoštivanja prema nastavnici nego zbog vjerskih pravila.

Glasnogovornica stranke Zeleni za pitanja migranata u Hamburgu Filiz Demirel pokazala je zabrinutost zbog ovog slučaja.

“U Njemačkoj je jednakost muškarca i žene nešto što je samo po sebi razumljivo. Građani koji su odrasli u ovoj zemlji bi se trebali držati ovdašnjih društvenih normi”, rekla je Demirel koja je i sama muslimanske vjere.

Otac tužio učiteljicu zbog vrijeđanja vjerskih osjećaja

Uprava škole je na pitanje novinara odbila pružiti informacije o podrijetlu učenika, ali je očito riječ o mladiću koji je odrastao u Njemačkoj. I u Berlinu je jedan sličan slučaj nedavno izazvao pozornost i zgražanje jednog dijela javnost kad je roditelj učenika jedna privatne gimnazije odbio učiteljici pružiti ruku nakon čega ga je ova napala u javnosti. Roditelj, koji je ujedno i imam jedne šijitske zajednice, nakon toga je podigao prijavu protiv učiteljice zbog “vrijeđanja njegovih vjerskih osjećaja”.

U Švicarskoj su, nakon jednog sličnog slučaja, školske vlasti uvele novčane kazne za odbijanje rukovanja s nastavnim osobljem.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije