Obama:

Ubojstvo Bina Ladena "najvažniji dan"

Obama
03.05.2016.
u 10:38

Pet godina nakon američkog napada u kojem je ubijen Osama bin Laden, predsjednik Barack Obama izrazio je nadu da je u tim posljednjim trenucima utemeljitelj Al Kaide shvatio da Amerikanci nisu zaboravili 11. rujna, a odluku o napadu nazvao je reprezentativnom za predsjednički mandat.

Bin Ladena ubili su noću s 1. na 2. svibnja 2011., pripadnici američkih specijalnih snaga, elitni "mornarički tuljani" u jurišu na njegovo skrovište u Abotabadu, zabačenom gradu u Pakistanu.

"Nadam se da je u tom trenutku shvatio da Amerikanci nisu zaboravili  3.000 ljudi koje je ubio u rujnu 2011., u Sjedinjenim Državama", rekao je američki predsjednik u razgovoru za CNN objavljenom u ponedjeljak. 

O svojoj odluci da naredi napad specijalnih snaga Obama je rekao da je "bila reprezentativna predsjednička odluka". 

"Uvijek radite s vjerojatnošću, donosite odluke koje se ne temelje na 100 posto sigurnim podacima, ali se temelje na najboljim podacima kojima raspolažete", rekao je Obama. 

Jedna fotografija iz tog doba postala je slavna:  fotografija iz Bijele kuće snimljena u trenutku kada su američki čelnici saznali da je vođa Al-Kaide ubijen. Na njoj se vidi predsjednik Barack Obama kako sjedi lijevo od konferencijskog stola u "situacijskoj sobi" i netremice gleda u monitor s izravnim prijenosom akcije. Državna tajnica Hillary Clinton rukom je pokrila usta, vidljivo šokirana, a jedan američki general, pogleda uperenog u scenu na monitoru, izgleda odlučan i zadovoljan.

"Ušli smo u dvoranu kada su se helikopteri spuštali", ispričao je Obama  za CNN. "Mogli smo vidjeti kako se jedan oštetio pri slijetanju. Dobra je vijest da se nije srušio i da su se naši momci uspjeli izvući. Loša je što se helikopter oštetio", rekao je Obama.

Aktuelni američki predsjednik koji će Bijelu kuću napustiti u siječnju 2017., u više je navrata istaknuo da je smrt Bin Ladena bio "najvažniji dan" njegova predsjedništva, prenosi Hina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije