NAPAD DRONOM

Ubijen vođa Al-Qaide Zawahiri. Bijela kuća: To je uspješna protuteroristička operacija

Autori: Hina, vecernji.ba
02.08.2022.
u 07:08

Ayman al-Zawahiri je Al-Qaedin vođa i visoki dužnosnik te stariji vođa islamističkih organizacija koje su organizirale i sprovele terorističke napade u Sjevernoj Americi, Aziji, Africi te na Bliskome istoku

Američki predsjednik Joe Bien potvrdio je da je u američkom zračnom napadu u nedjelju ujutro na Kabul u Afganistanu ubijen vođa al-Qaide, Egipćanin Ayman al-Zawahiri, što je najveći udarac toj militantnoj skupini otkako je njezin osnivač Osama bin Laden ubijen 2011. godine.

"Pravda je zadovoljena i ovog terorističkog vođe više nema", rekao je Joe Biden u govoru iz Bijele kuće, dodajući kako nije bilo civilnih žrtava.

"Naše obavještajne službe su locirale Zawahirija poćetkom godine. Afganistan nikad više neće biti utočište za teroriste", kazao je Biden.

Ayman al-Zawahiri je Al-Qaedin vođa i visoki dužnosnik te stariji vođa islamističkih organizacija koje su organizirale i sprovele terorističke napade u Sjevernoj Americi, Aziji, Africi te na Bliskome istoku. Egipćanin Al-Zawahiri je bio drugi i posljednji 'emir' Egipatskog Islamskog Džihad, često je nazivan i kao desna ruka Osame bin Ladena, a  bin Ladenovi biografi opisuju ga kao "pravi mozak" al-Qaede.

Zawahiri, egipatski kirurg koji je dobio nagradu od 25 milijuna dolara za svoju glavu, pomogao je koordinirati napade 11. rujna 2001. u kojima je ubijeno gotovo 3000 ljudi. Američki su obavještajci s "velikom pouzdanošću" utvrdili da je ubijeni muškarac bio Zawahiri, rekao je novinarima viši dužnosnik administracije. Nije bilo drugih žrtava.

Posljednjih godina nekoliko su se puta šuškale o Zawahirijevoj smrti, a dugo se govorilo da je bio lošeg zdravlja. Jedan od dužnosnika, rekao je da je CIA u nedjelju izvela napad dronom u Kabulu, a napada je potvrdila i talibanska vlada.

 

 

U izjavi je glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid potvrdio da je došlo do napada i oštro ga osudio, nazivajući ga kršenjem "međunarodnih načela".

Bila je to prva poznata američka operacija u Afganistanu otkako su američke trupe i diplomati napustili zemlju prošle godine. "Operacija je bila uspješna i nije uzrokovala civilne žrtve", rekao je izvor novinarima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije