Predomislio se?

U zadnji tren Lubitz je pokušao izbjeći pad

Germanwings zrakoplovna nesreća Andreas Lubitz
Foto: Reuters/PIXSELL
08.05.2015.
u 10:18

Novootkriveni podaci iz crne kutije govore da je Andreas Lubitz, samo 93 sekunde prije udara u francuske Alpe, htio isključiti automatskog pilota i izbjeći nesreću

Andreas Lubitz, kopilot koji je u ožujku namjerno srušio Germanwingsov zrakoplov, u posljednjem je trenutku pokušao ponovno podići avion i spasiti svoj kao i živote još 149 putnika i članova posade. Novootkriveni podaci iz crne kutije govore da je Lubitz, samo 93 sekunde prije udara u francuske Alpe, htio isključiti automatskog pilota i izbjeći nesreću. Lubitz koji je patio od depresije automatskog pilota uključio je nakon što je njegov kolega, pilot Patrick Sondheimer, napustio kokpit. Tada je započeo kontrolirano spuštanje zrakoplova s namjerom da ga sruši i ubije sebe kao i sve ostale ljude na letu od Barcelone do Düsseldorfa. No, novi podaci govore da možda i nije htio umrijeti. - U razdoblju između 10:39:33 i 10:40:07 registriran je pokret rukom s vibracijama na mjestu gdje je sjedio kopilot. Čini se da je uzeo upravljač u ruke i pokušao dignuti avion. No, taj pokret nije bio dovoljno jak da bi isključio autopilota i izbjegao nesreću - stoji u izvještaju francuskih istražitelja koji prenosi Bild. Profesor Elmar Giemulla, odvjetnik žrtava specijaliziran za zrakoplovne nesreće, kaže da vjerojatno nikad nećemo doznati što je u posljednjim sekundama pokrenulo upravljač, ali ne vjeruje da je to bio Lubitz: - Jači pritisak na upravljač sigurno bi odmah isključio autopilota - kaže Giemulla.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije