Naslovnica Svijet

U talijanski parlament ušao prvi crnac, i to iz antimigrantske Lige!

Glede migracija Nigerijac Toni Iwobi kaže da su one u DNK-u čovjeka, ali da “tajna imigracija nema ništa zajedničkog s migracijom”
08. ožujka 2018. u 11:30 0 komentara 31 prikaza

Prvi crnac talijanski parlamentarac postao je Nigerijac Toni Iwobi (62) izabran na talijanskim parlamentarnim izborima u Senat kao član antimigrantske Lige (Sjeverne lige, ali je njezin čelnik Matteo Salvini geografski naziv izbacio za ove izbore). Iwobi, koji se 38 godina nalazi u Italiji, postao je članom Sjeverne lige 1995., a zatim i odgovornim u stranci za imigraciju. Iwobi živi u mjestu Spirano pokraj Bergama na sjeveru Italije i informatički je poduzetnik. 

“Liga nikada nije bila rasistička. Rasist je onaj koji misli da je superiorniji od drugoga i želi ga potlačiti. Nije rasizam ako se želi obraniti kulturu, tradicije, granice”, objasnio je Iwobi držanje (Sjeverne) Lige. Talijanski nogometaš Mario Balotelli, koji sada igra za Nizzu, napao je Iwobija na Instagramu: “Možda sam ja slijep ili mu možda nisu rekli da je crn. Sramota!!!”. Iwobi rođen u mjestu Gusau, u Nigeriji, kao peto od 11-ero djece, živio je u SAD-u gdje je studirao informatiku, a prije 38 godina došao je u Italiju s dozvolom za studiranje i upisao se na sveučilište u Perugii. Vjenčao se s Talijankom iz Bergama s kojom ima dvoje djece, a u mjestu Spirano, gdje živi, bio je i općinski vijećnik. Kaže kako mu se Liga svidjela od 1990. kada se borila za porezni federalizam i zbog čega je postao njezinim članom. Drži kako je jedini politički sustav koji može spasiti Italiju onaj regionalnih autonomija. Glede migracija, novi zastupnik Toni Iwobi kaže da su one u DNK-u čovjeka, ali da “tajna imigracija nema ništa zajedničkog s migracijom”.

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.