USS George H.W. Bush

U Split stiže jedan od najvećih američkih nosača aviona na nuklearni pogon

nosač aviona USS George H.W. Bush
Nicholas Hall/US Navy/Wikimedia Commons
27.10.2022.
u 12:47

Američki nosač aviona USS George H.W. Bush (CVN-77) na nuklearni pogon uplovit će sljedeći mjesec pred luku Split. Radi se o jednom od najmlađih američkih nosača aviona i jednom od najvećih ratnih brodova na svijetu. 

Brod spada u klasu Nimitz. Dužine je 333 metra te ima više od 100.000 tona deplasmana. Njegova najveća brzina prelazi 30 čvorova, a pogone ga dva nuklearna reaktora. USS George H.W. Bush (CVN-77) može ploviti više od 20 godina bez dopunjavanja goriva. Na brodu se može smjestiti čak 3.532 članova posade, a može nositi 90 aviona i helikoptera.

Izgrađen je 2009. godine, a cijena izgradnje bila je 6,2 milijarde dolara, piše Jutarnji list. Trenutno USS George H.W. Bush predvodi veliku NTO vojnu vježbu pod nazivom 'Neptune Strike 2022' koja se do 28. listopada odvija u Mediteranu.

Na vježbi sudjeluje više od 80 aviona, 14 brodova i oko 6.000 pripadnika iz 24 države NATO saveznika i partnera, uključujući Finsku i Švedsku. Pretpostavka je da će nakon završene vježbe nosač aviona krenuti prema Splitu.

Očekuje se da će dozvolu za dolazak u Split Vlada odobriti na današnjoj sjednici. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije