CRNA STATISTIKA

U Saudijskoj Arabiji rekordan broj smaknuća – čak 184

16.01.2020.
u 17:45

Odrubljivanje glave glavni je način smaknuća u Saudijskoj Arabiji

Saudijska Arabija smaknula je do sada najveći broj osuđenika na smrt. Najstroža presuda izvršena je nad 184 osuđenika od kojih je 90 stranih državljana, 88 Saudijaca i šest osoba čija je nacionalnost nepoznata. Trend rasta broja smaknuća započeo je 2014. i u posljednjih se se pet godina udvostučio. Samo u jednom danu smaknuto je čak 37 ljudi! Među smaknutima su i mladići koji su uhićeni kao maloljetnici i osuđeni uglavnom za prosvjede protiv monarhija i pokušaje njena rušenja. Većina smaknutih je osuđena na temelju priznanja iznuđenih mučenjem.

Iako je princ prestolonasljednik Mohammed bin Salman kazao kako će se truditi da se broj smaknuća smanji, čini se da radi upravo suprotno. Organizacije za zaštitu ljudskih prava kažu da on ostavlja krvavi trag gdje god krene. Humanitarci također upozoravaju svjetske čelnike da ne nasjedaju na šarm saudijskih vlastodžaca koji u studenom organiziraju skup G 20. Amnesty International kaže da Sudijska Arabija posljednjih godina pokušava popraviti svoj imidž izuzetno skupim PR kampanjama i organiziranjem velikih sportskih događaja, a da se u pozadini još uvijek najstrašnije krše ljudska prava.

Najviše osuđenika smaknula je Kina koja tradicionalno drži prvo mjesto. Iako nema konkretnih brojki, procjenjuje se da se u toj zemlji godišnje smakne na tisuće ljudi. Na drugom mjestu je Iran koji je u 2018. smaknuo više od 250 ljudi, a na trećem je Saudijska Arabija. No, u odnosu na broj stanovnika, Sauidijska Arabija je svjetski lider po broju smaknuća.

Sjedinjene Države su najeksponiranije što se tiče problematike smrtne kazne zato jer su jedina zapadna demokracija koja u svome pravosudnom sustavu ima ovu vrstu kazne. U prvih devet mjeseci prošle godine smaknuto je 17 osuđenika na smrt, a do kraja godine bilo je planirano još 14 smaknuća. U zatvorima u SAD-u na smaknuće čeka 2500 ljudi. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije