znatno veća zarada

U ovom gradu u Njemačkoj radnicima raste satnica na 16 eura

euri
14.07.2023.
u 08:38

Gradsko vijeće će 19. srpnja odlučivati o vlastitoj minimalnoj satnici u Münchenu. Prijedlog bi vrlo lako trebao imati većinu glasova, jer ga podržavaju i Zeleni

U Münchenu će radnici uskoro zarađivati znatno više! Grad uvodi veću minimalnu satnicu – umjesto sadašnjih 12 eura, bit će 16 eura, pišu njemački mediji.

Na inicijativu zastupničkog kluba SPD/Volt, Gradsko vijeće će 19. srpnja odlučivati o vlastitoj minimalnoj satnici u Münchenu. Prijedlog bi vrlo lako trebao imati većinu glasova, jer ga podržavaju i Zeleni.

Prema tvrdnjama zastupničkog kluba SPD-a, Grad će se samo obvezati plaćati svoje zaposlenike najmanje 16 eura po satu, pišu njemački mediji.

Nova minimalna satnica također će postati kriterij za dodjelu javnih natječaja od strane grada privatnim tvrtkama. Privatne tvrtke mogu se dobrovoljno pridružiti novom konceptu, prenosi Fenix-magazin.

Navodi se kako bi se minimalna satnica od 16 eura trebala povećavati.

Grad će sve svoje zaposlenike plaćati najmanje 16 eura. To bi trebale činiti i sve gradske tvrtke – komunalna poduzeća, sajam ili olimpijski park.

Tko želi poslove od Grada, mora jamčiti i minimalnu satnicu od 16 eura. To bi prvo trebalo biti “testirano u pilot projektima koji se tiču čišćenja i sigurnosti”, kažu iz SPD-a.

Privatne tvrtke također bi trebale plaćati više radnike. No, ova odluka za njih je na dobrovoljnoj bazi.

Ako plate 16 eura, tvrtke će biti certificirane. To bi mnogima trebalo olakšati dolazak kvalificiranih radnika koji su im hitno potrebni. Prema SPD-u, planu se već pridružilo 3.400 tvrtki.

„Mnogi ljudi sve više imaju osjećaj da rade sve više i više, ali si mogu priuštiti sve manje i manje. U tako privlačnom, ali i skupom gradu kao što je München, stoga je posebno hitno da se povećaju plaće, posebno za osobe s normalnim i niskim primanjima”, rekao je čelnik münchenskog SPD-a i gradski vijećnik Christian Köning za njemačke medije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije