Nevjerojatna situacija

U Njemačkoj sve stalo: Paraliziran javni promet, zatvorene pojedine autoceste, ne voze autobusi, vlakovi….

prijevoz u Njemačkoj
Shutterstock
27.03.2023.
u 08:07

Pogođen je međugradski i regionalni željeznički promet, kao i lokalni javni prijevoz u nekoliko njemačkih saveznih zemalja i gotovo sve zračne luke

U Njemačkoj je u ponedjeljak, 27. ožujka, počeo tzv. mega štrajk. Paraliziran je gotovo sav javni promet i to bi trebalo trajati do ponoći.

Gotovo sav javni prijevoz uglavnom je u zastoju zbog štrajka upozorenja sindikata Verdi i EVG. Pogođen je međugradski i regionalni željeznički promet, kao i lokalni javni prijevoz u nekoliko njemačkih saveznih zemalja i gotovo sve zračne luke, prenose njemački mediji.

Koliko dugo traje štrajk?

Cjelodnevni štrajk počeo je u ponoć u noći s 26. na 27. ožujka, a završava u ponoć, priopćila su oba sindikata. Njemački sindikat zaposlenih u javnom sektoru Verdi i sindikat željeznica i transporta EVG provode mega štrajk u kojeg su uključena 120.000 zaposlenika diljem zemlje preko Verdija i još 230.000 zaposlenika koje štiti sindikat EVG, piše Fenix-magazin.

Koja su područja pogođena?

U velikom je opsegu zaustavljen javni prijevoz, zatvorene su pojedine autoceste. Njemačka željeznica (Deutsche Bahn) zaustavila je sav međugradski promet. – Gotovo da neće biti željezničkog prometa, kaže direktor odjela za ljudske resurse Njemačke željeznice Martin Seiler. Posljedice će se još osjećati u utorak. – Putnici koji su rezervirali putovanje vlakom za ponedjeljak ili utorak još uvijek mogu tu koristiti kartu 4. travnja, objavila je Njemačka željeznica.

U sedam njemačkih saveznih zemalja gotovo ništa ne bi trebalo prometovati u lokalnom prijevozu: u Hessenu, Baden-Württembergu, Falačkom Porajnju, Bavarskoj, Saskoj, Donjoj Saskoj i Sjevernoj Rajni-Vestfaliji.

Njemačke zračne luke masovno štrajkaju. Prema podacima udruge zračnih luka ADV, oko 380.000 poslovnih i privatnih putnika ne može poletjeti, a zaustavljen je i putnički promet u najvećoj zračnoj luci u Frankfurtu. U nedjelju u zračnoj luci München nije bilo redovitih letova.

Na ulicama može doći do velikog prometnog zastoja. Isprva se strahovalo da će čak i tuneli morati biti zatvoreni jer se više ne mogu nadzirati. No, do toga ipak neće doći jer su iz tvrtke za autoceste odbacili tu bojazan.

Zaustavljen je i promet u luci Hamburg. Određena područja su potpuno blokirana, a luka u Hamburgu u ponedjeljak nije dostupna za velike brodove.

Što će biti u utorak?

U mnogim će se mjestima još u utorak osjetiti posljedice štrajka upozorenja. U međugradskom prometu Njemačke željeznice, na primjer, trebat će neko vrijeme prije nego što se ICE i IC vlakovi vrate u promet.

Iz Njemačke željeznice su poručili da se i dalje u utorak mogu očekivati ​​otkazivanja vlakova, posebice tijekom dana.
Stručnjaci ne očekuju da će nacionalni štrajk izazvati veće gospodarske štete.

Zbog čega se događa mega štrajk?

Sa stajališta sindikata, poslodavci pokazuju premalo pomaka u nekoliko krugova kolektivnog pregovaranja. Pomoću velikog štrajka u ponedjeljak, poslodavci žele pokazati svoju snagu za treći krug pregovora za javni prijevoz. Za 2,5 milijuna saveznih i lokalnih službenika Verdi i udruga državnih službenika sindikati traže 10,5 posto više primanja, ali najmanje 500 eura više mjesečno. U međuvremenu, EVG se bori s nekoliko tvrtki za više novca, posebno za Njemačku željeznicu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?