prosvjedi već tri mjeseca

U Nikaragvi dijalog visi o koncu

21.07.2018.
u 13:28

Dijalogu između vlade i oporbe prijeti propast u Nikaragvi, zahvaćenoj prosvjedima već tri mjeseca, nakon što je predsjednik Daniel Ortega osudio biskupe posrednike, optuživši ih da su "pučisti". 

"Zaboljelo me što su se moji biskupi ponijeli kao pučisti, diskvalificirali su se kao posrednici, svjedoci dijaloga, jer je njihova poruka bila državni udar", izjavio je u četvrtak popodne u Managui 72-godišnji šef države pred tisućama pristaša s crvenim i crnim zastavama Sandinističke fronte za nacionalno oslobođenje (FSLN). 

Episkopalna konferencija Nikaragve, pod predsjedanjem kardinala Leopolda Brenesa, posrednik je u političkog krizi u kojoj je od 18. travnja poginulo više od 280 osoba a približno 2000 ih je ranjeno. Predložila je organiziranje prijevremenih općih izbora 2019. umjesto 2021., kad završava mandat Ortege. On je taj prijedlog odbio. 

"Ortega je diskvalificirao biskupe kako bi stvorio svoj vlastiti dijalog, onaj koji može kontrolirati, na čiju strategiju i sudionike može utjecati", kazala je Azahalea Solis, jedna od predstavnica oporbe koja sudjeluje u pregovorima. 

Oporba pak želi vjerovati da će se pregovori, čija je zadnja plenarna sjednica održana 15. lipnja, nastaviti. Tim više što dijalog "podržava međunarodna zajednica", podsjeća sociolog Osar Rene Vargas. 

Što se tiče vlade, ona smatra da operacija na grad Masayu, uporište oporbe, predstavlja preokret u krizi. 

Najmanje 280 ljudi stradalo je od izbijanja nereda u travnju kada je Ortega pokušao smanjiti mirovine, tvrdi Nikaragvanska skupina za ljudska prava CENIDH. Vlada je kasnije odustala od tog plana, no njezin snažan odgovor na demonstracije potaknuo je još veće prosvjede protiv Ortegine vladavine.

Napadi su doveli i do međunarodne osude Ortege, bivšeg marksističkog gerilskog lidera koji se suočava s najvećim iskušenjem od kada se 2007. vratio na vlast.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?