PUCNJAVA

Napad na sinagogu u Jeruzalemu! Najmanje sedam osoba ubijeno, deset ranjeno

napad na sinagogu
REUTERS
27.01.2023.
u 20:41

SAD je osudio "očiti teroristički napad" na sinagogu, rekao je zamjenik glasnogovornika State Departmenta Vedant Patel

Najmanje sedam osoba je ubijeno, a deset ozlijeđeno u napadu na sinagogu u Jeruzalemu, u četvrti Neve Yaakov, izvijestio je The Jerusalem Post. Izraelska policija opisala je incident kao "teroristički napad". Muškarac je, navodi The Jerusalem Post, otvorio vatru na ljude koji su izlazili iz sinagoge nakon molitve, a zatim su ga, nakon što je pokušao pobjeći u automobilu, ubile snage sigurnosti. 

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izvijestio da prima novosti s mjesta događaja i da će kasnije ove večeri održati procjenu situacije. Na mjesto događaja stigli su čelnik policije Kobi Shabtai i ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir.

U Jeninu i drugim gradovima uslijedilo je slavlje koje je uključivalo vatromet i pucnjavu u zrak. U četvrtak su izraelski komandosi ubili sedam naoružanih osoba i dva civila u operaciji u Jeninu, što je bio najveći pojedinačni broj ubijenih u sukobima na Zapadnoj obali proteklih godina. U Gazi, glasnogovornik Hamasa kazao je za Reuters da je operacija "odgovor na taj zločin", ali nije preuzeo odgovornost za napad na sinagogu, kao ni palestinski Islamski džihad.

SAD je osudio "očiti teroristički napad" na sinagogu, rekao je zamjenik glasnogovornika State Departmenta Vedant Patel. On je rekao novinarima da su američki dužnosnici u kontaktu s izraelskim kolegama i dodao kako ne očekuje da će zbog napada doći do izmjene plana putovanja državnog tajnika Antonyja Blinkena u Izrael drugi tjedan.

"Još skupljamo informacije", rekao je Patel novinarima.

"To je apsolutno strašno. Naše misli, molitve i sućut idu ubijenima u ovom užasnom činu nasilja. Najsnažnije osuđujemo ovaj očiti teroristički napad. Naša predanost sigurnosti Izraela ostaje čvrsta", dodao je Patel.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?