Tajfun Hagibis

U Japan stiže najjači tajfun posljednjih desetljeća, milijuni pred evakuacijom

12.10.2019.
u 10:27

U Japanu je jedan čovjek poginuo, a milijun ljudi trebalo bi se evakuirati zbog snažnog tajfuna koji se približio sinoć donoseći najobilnije kiše i najjače vjetrove u zadnjih 60 godina.

Četrdesetogodišnji muškarac poginuo je jutros u preokretanju automobila u prefekturi Chibi istočno od Tokija, gdje su zabilježeni snažni vjetrovi, objavila je mreža NHK. 

Ozlijeđeno je četvero ljudi, također u Chibi, a vjetrovi su iščupali krovove s nekoliko kuća.

Vlasti su objavile savjete za evakuaciju u tim područjima, ponajprije zbog opasnosti od poplava i odrona zemljišta, uključujući i neka u većoj tokijskoj regiji, prenosi NHK.

Više od 16.000 kuća ostalo bez struje

Tajfun Hagibis, što znači "brzina" na filipinskom jeziku tagalog, na kopno bi trebao stići večeras na japanskom glavnom otoku Honshu, mjesec dana nakon jednog od najjačih tajfuna koji su pogodili zemlju proteklih godina te uništili ili oštetili 30.000 kuća i prouzročili prekid opskrbe električne energije.

Više od 16.000 kućanstava ostalo je bez struje, uključujući 7200 u Chibi, koja je pogođena tajfunom Faksaijem prije mjesec dana, objavilo je ministarstvo industrije.

Ministarstvo obrane postavilo je novi Twitter račun kako bi dijelilo informacije o naporima za borbu protiv katastrofe.

Iz opreza su zatvorene trgovine, tvornice i podzemna željeznica, a organizatori japanskog Grand Prixa Formule 1 otkazali su aktivnosti predviđene za danas.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije