NEW DELHI

U Indiji zatvaraju škole zbog visokih temperatura

21.05.2024.
u 11:01

Indijske vlasti u glavnom gradu naredile su ranije zatvaranje škola za ljetni raspust, nakon što je temperatura dostigla 47,4 stupnja Celzija, a Delhi je zahvatio "ozbiljan toplotni val".

Službenici grada Delhija zatražili su da se zbog velike vrućina škole zatvore odmah, a Indijski meteorološki biro upozorio je na "teške uvjete toplotnog vala" ovoga tjedna. Pri tome je živa u ponedjeljak dostigla vrhunac od 47,4 stupnja Celzija u predgrađu Delhija, što je najtoplija temperatura u cijeloj zemlji.

Vlasti u drugim državama, uključujući Haryanu, Madhya Pradesh, Pendžab i Radžastan, također su naredile zatvaranje škola, izvještava Indian Today, prenosi France24.

Indiji nisu nepoznate velike ljetne temperature. Ali, godine znanstvenih istraživanja otkrile su da klimatske promjene uzrokuju da toplinski valovi postaju duži, češći i intenzivniji.

Indijski meteorološki odjel upozorio je na utjecaj vrućine na zdravlje, posebno novorođenčadi, starijih osoba i osoba s kroničnim bolestima.

U svibnju 2022. u dijelovima Delhija temperatura je dostizala i 49,2 stupnja Celzija.

Sljedeći krug glasanja na indijskim izborima koji traju šest tjedana održava se u subotu, uključujući i Delhi.

Odziv na glasanje je opao, a analitičari smatraju da je faktor vrijeme toplije od prosjeka, kao i široko rasprostranjena očekivanja da će premijer Narendra Modi lako osvojiti treći mandat.

Indijsko izborno povjerenstvo formiralo je radnu grupu za razmatranje utjecaja toplotnih valova i vlage prije svakog kruga glasanja.

U isto vrijeme, južne indijske države, uključujući Tamil Nadu i Keralu, posljednjih nekoliko dana bile su zahvaćene jakim kišama.

Jake oluje su dijelove zemlje pogodile prošlog tjedna, uključujući financijsku prijestolnicu Mumbai, gdje su jaki vjetrovi srušili džinovski bilboard koji je usmrtio 16 ljudi, a desetine ih ostavio zarobljenim.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije