ŠOKANTNO OTKRIĆE

U Hrvatskoj tri majke otišle iz rodilišta s tuđom djecom, možda ih ima još!

bebe
10.07.2016.
u 20:19

U Hrvatskoj čak tri majke od njih 1000 otišle su u iz rodilišta s tuđim djetetom i to nikada nisu doznale. To je pokazalo istraživanje DNK parova roditelja i djece. 

Šokantni podaci vjerojatnih zamjena beba u rodilištu otkriveni su slučajno zbog rata. Istraživanje je provedeno u sklopu traženja nestalih u Domovinskom ratu u Slavoniji. Oko 3500 članova obitelji žrtava rata sudjelovalo je u identifikaciji. Riječ je bila o ženama koje su tražile nestale supruge pa su sa svojom djecom svi dali DNK, piše Kurir.  

Dio njih pristao je da se podaci iskoriste za studiju o utvrđivanju roditeljstva. Od ukupno 815 parova majka-dijete, u tri se slučaja majčin DNK nije podudarao s djetetovim. Točnije, njezino je dijete biološko dijete neke druge majke. 

Veliko istraživanje proveli su Medicinski fakultet u Osijeku i privatni Forenzički laboratorij Genosa. Budući da su ove osobe označene pod šifrom i strogo anonimne, pretpostavlja se da je riječ o djeci rođenoj 50-ih, 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća kad su standardi u rodilištima bili znatno niži. Pouzdano se zna da je svo troje djece starije od 50 godina. 

Kontrole u bolnicama sada su mnogo strože. Dijete nakon vaganja i pranja odmah dobiva narukvicu i gotovo je nemoguće da majka iz bolnice izađe s tuđim djetetom. Slika slavonskih zamenjenih ipak se ne može, smatraju stručnjaci, odnositi na cijelu Hrvatsku isključivo zato što još nije utvrđeno što se konkretno dogodilo u tri sporna slučaja.  

Ipak, slični su uvjeti 50-ih i 60-ih godina bili u svim hrvatskim rodilištima pa nije isključena mogućnost ni da su slične pogreške bile moguće i poslije, pa i danas.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije