drugi put u ovom mjesecu

U Europu stiže oblak pijeska iz Sahare

ilustracija
19.02.2021.
u 17:40

U Europu će tijekom vikenda ponovno stići oblak pijeska iz Sahare, ali se još ne zna hoće li biti vidljiv golim okom kao što je to bio slučaj s oblakom prašine koji se kretao Europom početkom veljače, priopćila je europska služba za atmosferska promatranja Copernicus.

U prvom vikendu veljače nebo je bilo obojeno žućkastom bojom, posebno na jugu i istoku Francuske, gdje je prošao oblak prašine izazvan peščanom olujom u Alžiru koji su vjetrovi poneli ka sjeveru. Zbog ovog oblaka znatno je pogoršana kvaliteta zrakau oblastima preko kojih se kretao.

Novi veliki i gusti oblah saharske prašine kreće se ka sjeveru i treba stići do nekih dijelova Europe tijekom vikenda i početkom idućeg tjedna, priopćio je Copernicus.

Glavni dio oblaka trebao bi se koncentrirati na istoku Španjolske i sjeveru Francuske, ali bi oblak mogao stići i do Norveške, prenosi N1. 

Oblaci pustinjske prašine mogu obojiti nebo u crveno, ograničiti vidljivost i prekriti vozila i prozore naslagama prašine, ali je teško kvantitativno predvideti puni utjecaj četiri ili pet dana unapred, dodaje se u priopćenju. 

Copernicus ipak predviđa pogoršanje kvalitete zraka u Španjolskoj, Francuskoj i možda u Velikoj Britaniji i zemljama Beneluksa, upozoravajući na negativan utjecaj prašine na respiratorne puteve.

Kada se to dogodilo u Europi izmedju 4. i 8. veljače izazvane su naslage od više mikrograma čestica po metru kvadratnom na velikom dijelu juga Europe, što je količina više stotina puta veća od prosječne, objavio je tada Copernicus.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije