Bez dogovora

U Beogradu je u petak završilo 22. Ministarsko vijeće OESS-a

OESS
05.12.2015.
u 09:52

Na konferenciji je sudjelovalo 44 ministra vanjskih poslova i 1700 delegata iz 57 država članica OESS-a, a jedna od ključnih tema bila je borba protiv terorizma

U Beogradu je kasno u petak završeno 22. Ministarsko vijeće Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), na kojem je unatoč dodatnom popodnevnom zasjedanju mimo uobičajenog protokola izostala suglasnost članica o nekoliko raspravljanih tema.

U završnom govoru predsjedavajući OESS-a ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je, da unatoč naporima i dobrim namjerama nije bilo moguće postići konsenzus o pojedinim pitanjima.

Ranije u petak neslužbeno je objavljeno da su postignute suglasnosti o temama koje se odnose na borbu protiv terorizma i borbu protiv prodaje narkotika te protiv ekstremizma među mladima, no, uz ostalo, nije usvojen dokument o slobodi okupljanja, izjašnjavanja i slobodi medija.

Završetkom 22. Ministarskog vijeća OESS-a službeno je završeno i jednogodišnje predsjedanje Srbije tom organizacijom koje preuzima Njemačka.

Na dvodnevnoj konferenciji sudjelovalo je 44 ministra vanjskih poslova i 1700 delegata iz 57 država članica OESS-a, a ključne su teme bile borba protiv terorizma, ukrajinska i migrantska kriza, klimatske promjene, rusko-turski spor nakon rušenja ruskog vojnog zrakopolova, borba protiv prodaje narkotika.

 U nizu bilateralnih sastanaka najveću pozornost izavao je susret šefova diplomacije Rusije i Turske Sergeja Lavrova i Mevlüta Çavuşoğlua, prvi nakon što je turska vojska na granici sa Sirijom srušila ruski vojni zrakoplov. 

Po završetku razgovora s turskim kolegom Lavrov je izjavio da "od Turske nije čuo ništa novo".

Tijekom skupa Lavrov se sastao i s američkim šefom diplomacije Johnom Kerryiem. 

Šefica eurodiplomacije Federica Mogherini u službenom je priopćenu objavila da će 14. prosinca EU sa Srbijom otvoriti prva pregovaračka poglavlja - o financijskoj kontroli, te poglavlje 35 u kojem će se u kontinuitetu tijekom pregovaračkog procesa ocjenjivati normalizacija odnosa Srbije sa Prištinom. 

Za subotu su tiksovnu konferenciju najavili srbijanski premijer Aleksandar Vučić i šef diplomacije Ivica Dačić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?