Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

Tusk: Obvezne kvote za migrante nemaju učinka

Podjele među državama članicama jasno su vidljive na pitanjima migrantskih kvota, ali i ekonomske i monetarne unije (EMU)
15. prosinca 2017. u 21:48 0 komentara 61 prikaza

Puno priče, malo odluka: tako nekako izgledaju summiti EU u situaciji kad Njemačka, naširoko percipirana kao najvažnija država članica Unije, nema funkcionalnu vladu. 

Poziv na nove modele

Sastanak Europskog vijeća, koji je počeo jučer u Bruxellesu, raspravljat će o mnogo čemu, a neke od tih rasprava prvi put izlaze iz okvira u kojima ih je dosad držala Njemačka. Takva je, primjerice, rasprava o Komisijinu prijedlogu da se privremene migrantske kvote zamijene stalnima i obvezujućima, oko čega je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk prvi put izrazio neslaganje poručivši da su obvezujuće kvote “neučinkovite” te da samo stvaraju razdor među državama članicama. Mađarski dužnosnici odmah su komentirali da je “konačno neki ozbiljan europski lider izrekao istinu koja je nama već poznata”. Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja trenutačno vodi tehničku vladu, na ulasku na summit poručila je da “selektivna solidarnost ne može funkcionirati”, što je protumačeno kao kritika Tuskovih izjava.

– Potrebna nam je solidarnost i u vanjskoj i u unutarnjoj dimenziji migracija – rekla je Merkel. Tusk se pak na ulasku požalio novinarima da su podjele u raspravi o migracijama “praćene emocijama koje otežavaju pronalazak zajedničkog jezika i racionalnih argumenata u ovoj raspravi”.

Jedinstvo oko Brexita

Države članice EU pokazale su veliko jedinstvo u dosadašnjim pregovorima o Brexitu, jedinstvo se nazire i u pokretanju nove stalne obrambene suradnje PESCO, ali Tusk je upozorio da su rasprave o migracijama i o produbljenju Ekonomske i monetarne unije (EMU) dvije u kojima je “nedostatak jedinstva vrlo vidljiv”. 

– Kad je riječ o EMU, podjela je između sjevera i juga, a kad je riječ o migracijama, podjela je između Istoka i Zapada – rekao je Tusk. Ne očekuje se da će lideri donijeti odluku o kvotama, samo podizanjem te rasprave na najvišu političku razinu pokušavaju postići neki načelan dogovor koji bi zatim njihovim ministrima unutarnjih poslova pomogao da donesu odluku u sljedećih nekoliko mjeseci. Hrvatski premijer Andrej Plenković u toj raspravi sudjeluje s tezom da je za Hrvatsku ključno europsko načelo solidarnosti. – Hrvatska svoje obveze ispunjava. Države iz kojih bi ti migranti trebali biti preseljeni čak nisu ni odgovorile na neke naše konkretne ponude. MUP o tome vodi računa. Za nas je važno da u tom kontekstu napredujemo i u ispunjavanju kriterija za Schengen – rekao je Plenković.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.