meksiko

Trumpove izjave o izgradnji zida su "nečuvene"

Donald Trump
02.09.2016.
u 08:17

Tvrdnje Donalda Trumpa da će natjerati Meksiko da plati zid na granici sa SAD-om su "nečuvene", objavila je meksička vlada u četvrtak, dan nakon što je američki republikanski predsjednički kandidat posjetio Mexico City gdje je razgovarao s predsjednikom Enriqueom Pena Nietom.

"Prijedlog da se sagradi zid, kao i vjerovanje da će Meksiko to platiti, nečuven je", rekao je glasnogovornik predsjednika Eduardo Sanchez lokalnom radiju.

"Znam da Meksiko neće platiti nijedan cent ako oni žele sagraditi zid sa svoje strane granice", dodao je.

Trump je kroz svoju kampanju izazvao bijes u Meksiku optužujući tu državu da u SAD šalje silovatelje i trgovce drogom. Zaprijetio je i da će ukinuti trgovinske sporazume između dvije države, te da će Meksiko platiti zid koji planira izgraditi.

Na konferenciji za medije koja je uslijedila nakon sastanka dugog 70 minuta Trump je rekao kako on i Pena Nieto nisu raspravljali o tome tko će platiti izgradnju tog zida kojeg on želi izgraditi kako bi ilegalnim imigrantima spriječio prelazak granice.

Pena Nieto demantirao Trumpa

Nekoliko sati kasnije Pena Nieto je demantirao Trumpa, izjavivši kako je američkom kandidatu za predsjednika rekao da Meksiko to neće platiti.

"Bio sam veoma jasan, i privatno i u javnosti, kad sam naglašavao da se mi u Meksiku osjećamo uvrijeđeni i pogođeni Trumpovim izjavama o Meksikancima", napisao je Pena Nieto za novine El Universal u četvrtak, u članku naslovljenom "Zašto sam se susreo s Donaldom Trumpom?".

"Trump se u svojim govorima prema nama nije odnosio kao prema partnerima ili saveznicima, temeljeći to na iskrivljenoj slici o Meksiku i Meksikancima", istaknuo je Pena Nieto, dodavši kako je rekao Trumpu da buduća suradnja između dviju država mora biti temeljena na obostranom poštovanju.

"Trumpova reakcija bila je pozitivna", zaključio je Pena Nieto.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije