U MANIRI MADURA I LUKAŠENKA

Trumpov šamar demokraciji: Bio je to najšokantniji i zastrašujući trenutak u američkoj izbornoj noći

REUTERS
05.11.2020.
u 07:53

Želimo da se prekine svako daljnje glasanje. Ne želimo da pronalaze nove glasove u četiri ujutro te ih pribrajaju. Ok?

Nije neobično, zabilježeni su takvi slučajevi u povijesti, da predsjednik proglašava pobjedu u trenutku kad to ne odgovara istini i stvarnom stanju prebrojenih glasova. Nije neobično u Zimbabveu, Bjelorusiji, Venezueli… Ali činjenica da se takvo što dogodilo prvi put u Bijeloj kući bio je najšokantniji, zastrašujući trenutak u izbornoj noći ovih američkih predsjedničkih izbora. Nezabilježen trenutak u povijesti američke demokracije.

Potez diktatora

U govoru pred suradnicima i simpatizerima u jednoj od dvorana Bijele kuće koji se televizijski prenosio predsjednik Donald Trump proglasio je oko 2 sata u noći svoju pobjedu unatoč tome što glasovi u nekim ključnim državama uopće nisu bili prebrojani. I iznio ničim potkrijepljenu tezu da bi se u daljnjem prebrojavanju mogla dogoditi prevara.

Da se slična scena dogodila u nekim drugim državama – u Africi, Aziji, Južnoj Americi ili na Bliskom istoku – ili da se dogodila u nekim drugim vremenima, State Department bi vjerojatno već slagao priopćenje kojim Sjedinjene Američke Države snažno osuđuju diktatorski nasrtaj na demokratski izborni proces. Nije čak ni nužno zamišljati što bi bilo da se takva scena dogodila u nekim drugim vremenima, jer i za vrijeme Trumpove administracije vidjeli smo, primjerice, oštru reakciju na događaje u Venezueli, gdje je predsjednik Nicolas Maduro 2018. proglasio pobjedu na izborima koje su promatrači označili kao namještene.

– Nelegitiman rezultat ovog lažiranog procesa predstavlja dodatni udarac slavnoj demokratskoj tradiciji Venezuele – poručio je tada, uime SAD-a, potpredsjednik Mike Pence. Koji je stajao na pozornici pokraj Donalda Trumpa dok je američki predsjednik izvodio nešto što bi, ako prođe, moglo biti opisano isto tako kao “nelegitiman rezultat lažiranog procesa” i kao golemi udarac slavnoj demokratskoj tradiciji Sjedinjenih Država.

Michael Beschloss, američki povjesničar specijaliziran za proučavanje svih američkih predsjednika, komentirao je kako Trump čini “nešto što rade diktatori”. I pojedini su republikanski dužnosnici i aktivisti konstatirali da Trump u tom trenutku jednostavno nije pobijedio i da je, kako je napisao konzervativni komentator Ben Shapiro, “krajnje neodgovorno od njega tvrditi da jest”.

Bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton ustvrdio je da Trump “sramotno baca sumnju na integritet cijelog izbornog procesa, isključivo zbog svoje koristi”. Chris Christie, Trumpov savjetnik u kampanji, izjavio je da “jednostavno nema temelja za iznošenje takve tvrdnje večeras, jednostavno nema”.

– Pobijedit ćemo i već smo pobijedili što se mene tiče – rekao je Trump u kontroverznom govoru. – Ići ćemo na Vrhovni sud. Želimo da se prekine svako daljnje glasanje. Ne želimo da pronalaze nove glasove u četiri ujutro te ih pribrajaju. Ok? Ovo je vrlo žalostan trenutak – dodao je američki predsjednik i zaključio kako je na djelu pokušaj “prijevare na račun američke javnosti” te da je to “sramota za našu zemlju”.

Trumpova insinuacija da se glasalo i nakon zatvaranja birališta, odnosno da sva takva glasanja trebaju prestati, ide u smjeru razvijanja teze da naknadno prispjeli (ili naknadno otvoreni) dopisni glasovi, koji su uredno poslani prije dana izbora u saveznim državama koje takvu praksu smatraju legalnom, ne treba uzeti u obzir i ne treba prebrojavati.

Problem s tom tezom je upravo u tome što su dopisni glasovi legalni i legitimni (pod uvjetom da su autentični, a Trump i njegov stožer ne nude dokaze za svoje sumnje u masovnu prijevaru). Neke savezne države prebrojavaju dopisne i druge ranije predane glasove zajedno s glasovima birača koji su na birališta izašli na sam dan izbora, dakle odmah po zatvaranju birališta. No, Pennsylvania, primjerice, najprije prebroji sve glasove predane na dan izbora, a tek potom, sutradan (odnosno jučer), počinje s prebrojavanjem ranije predanih glasova.

Kraj prije završetka

Trump je u govoru oko 2 sata poslije ponoći u srijedu ustvrdio da vodi u Pennsylvaniji i ostavio dojam da želi da se prestanu brojiti ranije predani, ali neprebrojeni glasovi. Kao da želi da sudac svira kraj prije propisanog završetka utakmice jer njemu odgovara rezultat u tom trenu. Sudac kojeg zaziva u ovom slučaju je Vrhovni sud. Pennsylvania se, inače, smatra ključnom za prevagu na ovim izborima premda Biden možda, zbog pobjede u dosad republikanskoj Arizoni, ima put prema pobjedi i bez osvajanja Pennsylvanije. Iz Bidenova stožera i Demokratske stranke na Trumpovo proglašavanje pobjede i prijevare odgovorili su oštro, ali i porukom da ništa ne može zaustaviti prebrojavanje svih glasova birača, sviđalo se to Trumpu ili ne.

– Nije na meni niti je na Donaldu Trumpu da proglašavamo tko je pobijedio na ovim izborima. To je odluka američkih građana – poručio je Joe Biden. Njegov šef kampanje Jen O’Malley Dillon izjavio je kako se prebrojavanje glasova ne može zaustaviti jer tako propisuju američki zakoni.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije