PROTIVNIK ELITA

Trumpov čovjek u Berlinu želi osnažiti konzervativce u EU

04.06.2018.
u 21:20

Grenell je govorio o “buđenju tihe većine onih koji odbacuju elite”, a Njemačka je zatražila da SAD objasni veleposlanikove izjave

Američki veleposlanik u Njemačkoj Richard Grenell, vrlo lojalan predsjedniku Donaldu Trumpu, izjavio je u razgovoru za američki novinski portal Breitbart da želi osnažiti konzervativne političke pokrete u Europi. U vjerojatno slučajnoj, ali znakovitoj podudarnosti s porukom koju je i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uputila iz Osijeka, Trumpov čovjek u Berlinu dodao je kako svjedočimo “buđenju tihe većine onih koji odbacuju elite” te da to buđenje predvodi Trump. 

Poticaj AfD-u?

Njemačka vlada danas je zatražila od SAD-a da objasni veleposlanikove izjave koje smatra kontroverznim jer zvuče kao miješanje stranog veleposlanika u unutarnju politiku druge zemlje, i to na način koji možda potiče krajnje desni pokret Alternativa za Njemačku (AfD). Grenell u spornom intervjuu za Breitbart nije spominjao AfD, nego je izrijekom spomenuo samo austrijskog kancelara Sebastiana Kurza iz Austrijske pučke stranke (ÖVP), koji ipak nije krajnja desnica, ali jest zaokrenuo smjer svoje stranke i čitave Austrije udesno, prema konzervativnijoj politici, i to nakon lošeg iskustva koje je Austrija imala s primanjem izbjeglica u jeku migrantske krize u ljeto i jesen 2015., kada je njemačka kancelarka Merkel promovirala politiku dobrodošlice migrantima.

– Mnogi konzervativci iz raznih dijelova Europe kontaktirali su me i rekli da osjećaju da se događa preporod. Apsolutno želim osnažiti druge konzervativce diljem Europe, druge lidere. Mislim da se diže val konzervativnih politika koje uzimaju maha zbog propalih politika ljevice – rekao je veleposlanik Grenell.

Predsjednica u trendu

Suočen s kritikama svog nastupa na Breitbartu, Grenell je na Twitteru objasnio da je smiješno tvrditi da podržava kandidate ili stranke, no da i dalje stoji pri tvrdnji da se događa preporod u kojem tiha većina odbacuje elitu i mjehur od sapunice u kojem ta elita živi. Moguće je da taj trend, o kojem govori Trumpov čovjek u Njemačkoj, vidi i pokušava iskoristiti i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kad govori o tome da su se u Hrvatskoj “političke elite otuđile od naroda” i da politika “mora izaći iz zagrebačkih salona i osjetiti što narod želi”.

Ranije, kad je predsjednica Grabar-Kitarović javno promovirala tezu da je u Bosni i Hercegovini broj džihadista i povratnika sa stranih ratišta veći od službenih procjena, neki su diplomati u neslužbenim razgovorima također u takvoj retorici vidjeli pokušaj pozicioniranja bliže Trumpu, kojemu je oštra retorika o opasnosti od islamističkog terorizma jedna od omiljenijih. Predsjednica Grabar-Kitarović trebala bi ponovno susresti Trumpa na summitu NATO-a 11. i 12. srpnja u Bruxellesu.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije