washington

Trump zbog rasista u sukobu sa čelnikom velike farmaceutske kompanije u SAD

Donald Trump
Reuters/PIXSELL
14.08.2017.
u 16:58

Američki predsjednik Donald Trump vratio se u Washington nakon godišnjeg odmora i odmah se suočio s krizom zbog rasističkih nemira u Charlottesvillu, javlja Reuters.

Težak udarac mu je zadao čelnik jedne od najjačih američkih farmaceutskih kompanija Merck, koji je dao ostavku u savjetodavnom vijeću Bijele kuće, a zbog kontraverzne Trumpove reakcije na nasilne demonstracije supremacista u Virginiji.

Trump je isprva samo osudio nasilje ne praveći razliku između nasilnih rasista i građana koji su izašli na ulice da se usprotive mržnji.

Predsjednik uprave kompanije „Merck“ koja ime milijarde dolara prihoda svake godine, je Afroamerikanac Kenneth Frazier i on je odmah podnio ostavku u Trumpovom vijeću poduzetnika.

- Američki lideri moraju poštovati osnovne vrijednosti i jasno odbaciti mržnju, rasizam i supremaciju koja je suprotna američkom idealu da su svi ljudi jednaki. Osjećam odgovornost kao čelnik Mercka i kao pojedinac da se usprotivim netoleranciji i ekstemizmu – napisao je Frazier.

No, Trump mu nije ostao dužan pa mu je odbrusio na Twitteru pozivajući ga da snizi cijene „plagiranih lijekova“!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?