INICIJATIVA TRIJU MORA

Trump zahvalio Grabar-Kitarović i Dudi: Obavili ste sjajan posao, imate punu podršku SAD-a

Reuters
06.07.2017.
u 12:53

Započeo je bilateralan susret između hrvatske predsjednice Grabar-Kitarović i Donalda Trumpa

U tijeku je sastanak Inicijative triju mora kojom predsjedaju hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i poljski predsjednik Andrzej Duda. Počeo je bilateralni susret između Donalda Trumpa i hrvatske predsjednice. 
– Hvala predsjedniku i predsjednici koji su domaćini ovog sastanka. Ovo je simbol prekrasne inicijative, obavili ste sjajan posao. Inicijativa je važan posao jer je moja supruga iz Slovenije. Nadišli ste godine i godine opresije i ujedinila vas je misija da će vaše ekonomije prodisati. Znam kakvi ste vi ljudi i sve nas to danas ovdje okuplja – započeo je Trump. – Većina je infrastrukture iz starog Sovjetskog saveza. Vaš narod koristi stare ceste koje ne funkcioniraju tako dobro. Inicijativa triju mora pobrinut će se da napredujete. Nova infrastruktura je ključna. Mislim da imamo najmanju stopu nezaposlenosti u SAD-u i naša vojska sve više jača.

Mi proizvodimo najbolju opremu i ulažemo milijarde. SAD je zemlja kojoj jako dobro ide, ukinuli smo restrikcije i burza je porasla za 3 bilijuna dolara u nekoliko mjeseci. Tu je bolji pristup energetici za SAD. Inicijativa triju mora ima potencijal postići sve ove ciljeve i to vrlo dobro jer imate jako dobre ljude koji će provesti ovaj posao. Primjerice, riječ je o plutajućem LNG terminalu na hrvatskom otoku Krku. Također o interkonektoru između Grčke i Bugarske.

Pohvaljujem Rumunjsku, Bugarsku, Mađarsku i Ausrtiju na plinovodu o kojem smo mnogo godina razgovarali. Projekt je stao, a ja sam ga odobrio na prvom danu mandata. Čestitam Vladi i narodu Poljske što su dobili prvu isporuku američkog plina. No, SAD neće koristi plin da monpolizira vaše zemlje i bit ćemo vjeran partner u izvozu i prodaji. Isto tako, proizvodimo najbolje lovce i brodove. Nitko nam nije ravan u pogledu vojne opreme. Uvest ćemo nove inovacije koje će osigurati ekološki pristup cijeloj priči, zaključuje Trump. Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar - Kitarović vodi današnji sastanak. - Puno smo razgovarali o solidarnosti i našoj suradnji. Gorbačov je srušio Berlinski zid. Oni koji su od nas rođeni s pogrešne strane "željezne zavjese" vidjeli su kako se svijet ruši. Zid je u fizičkom smislu srušen, ali postoje brojne posljedice u našoj regiji, rekla je Grabar - Kitarović prije nego je prekinut prijenos iz Poljske.

Podsjećamo, Trump je u srijedu doputovao u Varšavu čime je započeo četverodnevni posjet tijekom kojega će najprije boraviti u Poljskoj a potom na summitu G20 u njemačkom Hamburgu gdje će se među ostalima bilateralno sastati i sa svojim ruskim kolegom po dužnosti Vladimirom Putinom. Američki predsjednik doputovao je u Poljsku u pratnji prve dame Melanije Trump, kćeri Ivanke te zeta Jareda Kushnera. "Ovo je drugo putovanje predsjednika Trumpa i ono počinje u Poljskoj. To pokazuje da smo mi zemlja koja je važna i to jača našu poziciju u Europskoj uniji", rekao je Duda na poljskom radiju.  Trump će biti posebni gost u glavnom poljskom gradu na sastanku na vrhu zemalja Inicijative triju mora, koju su zajednički pokrenule Hrvatska i Poljska. Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i američki predsjednik bilateralno će se sastati na marginama summita i razgovarati o bilateralnim odnosima. Inicijativa triju mora okuplja 12 zemalja - Hrvatsku, Poljsku, Mađarsku, Češku, Slovačku, Rumunjsku, Bugarsku, Litvu, Latviju, Estoniju, Sloveniju i Austriju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije