američki predsjednik

Trump: Za nasilje u Charlottesvilleu treba kriviti obje strane

Donald Trump
16.08.2017.
u 10:42

Borbeno i prkosno, američki predsjednik Donald Trump ponovio je u utorak da "krivnja postoji na svim stranama" za smrtonosno nasilje proteklog vikenda u Charlottesvilleu, u saveznoj državi Virginiji, što mnogi smatraju njegovim pokušajem izjednačavanja akcija bijelih suprematista i onih koji prosvjeduju protiv njih.

On je pokazao simpatiju za napore "marginalnih grupa" da očuvaju konfederalne spomenike.

Predsjednikovi jučerašnji komentari poništili su značaj umjerenije izjave koju je dao u Bijeloj kući dan ranije kada je nazvao pripadnike KKK, neonaciste i bijele suprematiste koji su sudjelovali u nasilju "kriminalcima i lopovima". 

Trumpovi savjetnici ponadali su se da bi ti komentari mogli ublažiti kritike Republikanaca, Demokrata i poslovnih čelnika. Jučerašnji predsjednikovi komentari ukazuju, međutim, na njegovu nespremnost da nedvosmisleno osudi bijele nacionaliste.

Nasilje je izbilo u subotu u Charlottesvilleu, živopisnom sveučilišnom gradu, nakon što se grupa bijelih nacionalista, neonacista i ostalih ekstremista s krajnje desnice okupila kako bi prosvjedovala protiv odluke gradskih vlasti da uklone kip konfederalnog generala Roberta E. Leeja. Heather Heyer (32), poginula je kada se napadač zario automobilom u masu koj je organizirala protuprosvjed.

Odmah nakon izbijanja nasilja, Trump je optužio kao krivce "mnoge strane". U ponedjeljak je, na traženje svojih savjetnika, uputio direktiniju osudu bijelih supremtista. On se, međutim, u utorak vratio svojoj prvobitnoj verziji događaja u Charlottesvilleu, rekavši na konferenciji za novinare u lobiju svog tornja na Manhattanu da postoje "dvije strane priče". 

On je priznao da postoje "neki jako loši ljudi" koji izazivaju nevolje iz grupe koja je prosvjedovala protiv uklanjanja spomenika.

- Ima, međutim, i dobrih ljudi na obje strane - izjavio je američki predsjednik, prenosi Associated Press.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije