ŽENSKI SNOWDEN

Trump uhitio špijunku jer otkriva tajne o Rusima

07.06.2017.
u 08:37

Meta su bili tehničari VR Systemsa, ali i članovi američke državne izborne komisije koji su pratili izbore

Dvadesetpetogodišnja američka obavještajka i suradnica NSA Reality Leigh Winner uhićena je pod optužbom kako je medijima dojavila podatke o ruskom hakiranju i upletanju u izborni proces tijekom posljednjih američkih predsjedničkih izbora. Ova američka računalna stručnjakinja, koja je do prije godinu dana bila pripadnica ratnog zrakoplovstva odala je visoko klasificirane tajne dokumente, i predala ih portalu Intercept.
Za razliku od Edwarda Snowdena, čija su otkrića prokazala prisluškivanje američkih državljana i sistematsko praćenje osoba diljem svijeta, Leigh Winnerova “dojava” pokazala je model djelovanja ruskih hakera.

Posredno hakiranje

Prema dokumentima NSA koje je ona dostavila medijima, pokazuje se kako je ruska vojna obavještajna služba GRU tijekom listopada i studenog 2016., u jeku završnice predizborne predsjednička kampanje izvela cijeli niz ciljanih računalnih napada na VR Systems, tvrtku s Floride koja proizvodi programe za glasačke strojeve diljem zemlje. Probivši nekoliko računalnih profila VR Systemsa, hakeri GRU-a pokrenuli su preko njih skrivene računalne napade protiv 122 dužnosnika američkog državnog izbornog povjerenstva, pokušavajući ih “navući” da na svoja računala postave Word dokumente u kojima su se nalazili virusi. Ovi virusi dopuštali bi hakerima GRU potpunu tajnu kontrolu računala koje su inficirali. Ruski bi obavještajci imali potpuni uvid, ali i mogućnost mijenjanja svih dokumenata koji bi se ondje nalazili. Ujedno, ulaskom u sustav VR Systemsa, ruski su hakeri posredno mogli “podesiti” glasačke strojeve koji bi potom mogli bilježiti rezultate u korist jednog ili drugog kandidata. Naime, iako glasački strojevi nisu spojeni na mrežu, i nije ih moguće posredno “probiti” ni hakirati, računalni tehničari VR Systemsa neposredno prije izbora osvježavali su programe na ovim uređajima. Ako bi to radili računalima koja su bila zaražena GRU-ovim virusima, bez njihova bi znanja podesili glasačke strojeve da za nekoliko postotaka “podešavaju” rezultate glasanja u korist jednog od kandidata. Obame ili Trumpa, već prema želji GRU-a, odnosno Kremlja.

Nema veze s politikom

Otkriće da je ruska obavještajna služba utjecala na izbore prilično je neugodna za predsjednika Trumpa čija je administracija već načeta zbog navodnih veza i sastanaka dužnosnika s ruskim diplomatima. Uzimajući u obzir kako je rezultat glasovanja na izborima bio prilično “tijesan” svaka eventualna nepravilnost orkestrirana iz Moskve mogla bi imati dugoročne posljednice po samu administraciju. Upravo zbog toga, Bijela kuća drži kako je potez mlade obavještajke bio prvenstveno politički motiviran, kako bi se diskreditirao predsjednik Donald Trump. – Reality je vrlo strastvena i posvećena svom poslu, ali nikad nije bila aktivna u politici niti zastupa ijednu stranu. Ne znam ustvari ni za što ju optužuju – ustvrdila je njezina majka Daily Beastu samo nekoliko sati nakon što je obavještajka uhićena. U ovome trenutku nije potpuno jasno kolika i kakva joj kazna prijeti, no prema podacima koje odvjetništvo ima, prije manje od mjesec dana ispisala je i dostavila medijima dokumente na kojima je bila oznaka Strogo povjerljivo. Kao suradnica NSA, bila je obavezna čuvati tajne podatke kojima je imala pristup, pa se njezin čin može tumačiti kao špijunski čin ili djelo veleizdaje. Istraga još uvijek traje pa će detalji optužnice i onoga što se Reality Leigh Winner stavlja na teret tek biti objelodanjeni. U svakom slučaju, prilično je izgledno da će Bijela kuća pažljivo pratiti razvoj događaja jer svako povezivanje Trumpa i njegovih ključnih ljudi s Rusijom nešto je što bi moglo ugroziti stabilnost administracije i dovesti do opoziva.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije