bivši predsjednik SAD-a

Trump se danas izjašnjava o krivnji, sudi mu se po 34 točke optužnice

Donald Trump
FENA/Xinhua
04.04.2023.
u 08:56

Trump će se predati u utorak uz jake mjere sigurnosti jer se očekuju demonstracije za i protiv čovjeka koji je razljutio liberale i neke globalne saveznike

Donald Trump, bivši predsjednik i favorit za republikanskog kandidata za predsjedničke izbore 2024., pojavit će se pred sudom u utorak gdje će biti upoznat s optužnicom, uzet će mu se otisci prstiju i fotografirati za arhivu te se izjasniti o krivnji što je za SAD povijesni trenutak. Prošli je tjedan protiv Trumpa podignuta optužnica, čime je postao prvi aktualni ili bivši predsjednik koji se suočava s optužbama za kaznena djela, zbog slučaja isplate novca 2016. porno zvijezdi Stormy Daniels za njezinu šutnju o odnosu s Trumpom.

Trump tvrdi da je nevin i na sudu će se izjasniti da nije kriv. Trump će se predati u utorak uz jake mjere sigurnosti jer se očekuju demonstracije za i protiv čovjeka koji je razljutio liberale i neke globalne saveznike, ali ga hvale mnogi bijeli Amerikanci i konzervativni kršćanski birači.

"Moramo vratiti našu zemlju i UČINITI AMERIKU PONOVO VELIKOM!", napisao je Trump na svom profilu na društvenoj mreži Truth Social nedugo nakon što je u ponedjeljak stigao u New York s Floride, pozivajući pristaše da doniraju njegovoj kampanji. Suđenje u okviru kojeg će Trump u sudnici slušati optužbe i imati priliku izjasniti se o krivnji, planirano je za utorak u 20:15 sati po srednjoeuropskom vremenu. Trumpovi odvjetnici usprotivili su se videosnimanju, fotografiranju i radijskom prijenosu ročišta, rekavši da bi to "pogoršalo ionako gotovo cirkusku atmosferu oko ovog slučaja" te bi umanjilo dostojanstvo i pristojnost postupka.

Sudac Juan Merchan kasno je u ponedjeljak presudio da će pet fotografa smjeti biti u sudnici prije početka ročišta kako bi snimali nekoliko minuta, a kamerama je dopušten pristup hodnicima zgrade. Okružni tužitelj Alvin Bragg, demokrat, koji je vodio istragu, nakon ročišta će održati konferenciju za novinare. Trump će se odmah vratiti na Floridu i obratiti se javnosti iz Mar-a-Laga u 20:15 sati po lokalnom vremenu u utorak (2:15 po srednjoeuropskom vremenu  u srijedu), priopćio je njegov ured.

Konkretne točke optužbe u optužnici koju je potvrdila velika porota trebale bi biti objavljene u utorak. Trump i njegovi saveznici optužbe su opisali kao politički motivirane. Yahoo News kasno u ponedjeljak objavio je da će se Trump suočiti s 34 točke optužnice za krivotvorenje poslovne dokumentacije. Pozivajući se na samo jedan izvor Yahoo je rekao da nijedna od optužbi protiv Trumpa nije prekršaj, u svim slučajevima radi se o kaznenim djelima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?