ŽELI IZOLACIJU

Trump putuje na istok Azije, tražit će veći pritisak na Sjevernu Koreju

Donald Trump
FENA/Xinhua
24.10.2017.
u 12:11

Daljnja izolacija Sjeverne Koreje zbog testiranja nuklearnih i balističkih raketa ključan je Trumpov cilj tog inozemnog putovanja koje će biti najdulje dosad u njegovu mandatu.

Američki predsjednik Donald Trump idućeg će mjeseca tijekom posjeta Kini zatražiti od predsjednika Xi Jinpinga da se drži svojih obveza oko pritiska na Sjevernu Koreju, objavio je dužnosnik Bijele kuće. 

Daljnja izolacija Sjeverne Koreje zbog testiranja nuklearnih i balističkih raketa ključan je Trumpov cilj tog inozemnog putovanja koje će biti najdulje dosad u njegovu mandatu. Trump će Xija pozvati da u potpunosti implementira rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda protiv Pjongjanga, te da poduzme i druge korake za stvaranje pritiska na Sjevernu Koreju.  Peking je objavio da će se čvrsto držati sankcija Vijeća kojima se zabranjuje uvoz ugljena, tekstila i morskih prehrambenih proizvoda, te da će zaustaviti izvoz nafte u Sjevernu Koreju. No visoki dužnosnik Bijele kuće koji je uoči Trumpovog posjeta Kini novinarima predstavio njegove glavne točke naglasio je kako Kina mora učiniti više kako bi se držala rezolucija UN-a koje su usvojene jednoglasno, uz podršku Pekinga. Iako je Kina bijesna zbog čestih nuklearnih i raketnih testova Sjeverne Koreje, te je zatražila da se oni prestanu provoditi, Peking smatra kako su za rast tenzija krive i Sjedinjene Države i Južna Koreja koje u regiji održavaju zajedničke vojne vježbe.  Posebni kineski izaslanik za nuklearna pitanja Sjeverne Koreje Kong Xuanyou u ponedjeljak se susreo s američkim kolegom Josephom Yunom, objavilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova. Dvoje diplomata imali su "opsežnu razmjenu pogleda oko pitanja korejskog poluotoka", priopćilo je ministarstvo, bez daljnjih objašnjenja.  Trump, koji je prijetio da će "u potpunosti uništiti" Sjevernu Koreju, često je tražio od Kine da utječe na čelnika te države Kim Jong Una. No njegova strategija zasad nije uspjela zaustaviti Pjongjang u provođenju testiranja nuklearnih bombi u podzemnom postrojenju, te ispaljivanju  balističkih raketa preko Japana u Tihi ocean. 

"Kritična prijetnja"

Prijetnja Sjeverne Koreje je narasla na "kritičnu i neminovnu razinu", a SAD, Japan i Južna Koreja moraju se suočiti s tim problemom, poručio je japanski ministar obrane Itsunori Onodera na razgovorima u ponedjeljak svojem američkom i korejskom kolegi. Onoderove izjave pokazuju duboku zabrinutost Tokija sjevernokorejskim naoružanjem.  Jedan dužnosnik Bijele kuće koji je govorio pod uvjetom anonimnosti istaknuo je kako Trump traži mirno rješenje za sukob na korejskom poluotoku. Upitan o ponudi bivšeg američkog predsjednika Jimmyja Cartera da djeluje kao američki izaslanik u Sjevernoj Koreji, dužnosnik je rekao kako "ništa nije isplanirano".  Premijer Singapura Lee Hsien Loong u ponedjeljak je američkom čelniku otkrio što njegova zemlja čini kako bi stvorila pritisak na Sjevernu Koreju oko nuklearnog programa, ali ga je i savjetovao da taj spor riješi razgovorima.  "Ne postoji brzo i jednostavno rješenje. Pritisak je potreban, ali i dijalog. SAD će morati surađivati s drugima, uključujući Kinu, Južnu Koreju, Japan i Rusiju kako bi riješio ovaj problem", smatra čelnik Singapura. 

Pošto je Xi Jinping na nedavnom kongresu Komunističke partije u Pekingu konsolidirao svoju moć, Trump vjeruje kako će kineski čelnik imati veći autoritet poduzimati korake protiv Sjeverne Koreje, otkrili su prošlog tjedna vladini službenici.  Trumpovo putovanje na istok Azije trajat će od 3. do 14. studenog, a posjetit će Japan, Južnu Koreju, Kinu, Vijetnam i Filipine. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije