PRESUDA ZA PREVARU

Trump nema za platit jamčevinu: Za skoro 500 milijuna dolara kazne on nudi 100 milijuna

Donald Trump
BRENDAN MCDERMID/REUTERS
28.02.2024.
u 21:46

Bivši američki predsjednik Donald Trump ne može platiti punu jamčevinu iz presude za prevaru teške 454,2 milijuna dolara i predlaže polog od 100 milijuna dolara pod prijetnjom ovrhe, rekli su njegovi odvjetnici u srijedu.

Trump je uložio žalbu na presudu suca Arthura Engorona sa suda države New York na Manhattanu od 16. veljače, prema kojoj je dobio trogodišnju zabranu obavljanja neke visoke pozicije u njujorškim tvrtkama i traženje kredita od banaka registriranih u toj saveznoj državi. Presuda je to suca Engorona u slučaju koji je pokrenula njujorška tužiteljica Letitia James, koja je optužila bivšeg predsjednika i njegovu obiteljsku tvrtku da su precijenjivali vrijednost imovine radi napuhavanja neto vrijednosti i stjecanja boljih uvjeta kreditiranja i osiguranja.

Sudac je Trumpu odredio kaznu od 354,9 milijuna dolara koja je zbog kamata do prošlog tjedna narasla na 454,2 milijuna dolara. Kamate svaki dan rastu za novih 112.000 dolara. U podnesku žalbenom sudu, Trumpovi odvjetnici su rekli da bi "ovaj pretjerano visok iznos iz presude, u kombinaciji s nezakonitom i protuustavnom zabranom svakog novog kreditiranja onemogućio ugovaranje kredita pod prijetnjom ovrhe pa tako i uplatu cjelokupne jamčevine".

Tvrde da bi jamčevina od 100 milijuna dolara, zajedno s brojnim Trumpovim nekretninama, pod stalnim nadzorom sudskog nadzornika imenovanim za Trumpovu organizaciju bila više nego dovoljna za podmirivanje kazne. Trumpovi odvjetnici također su tražili privremenu obustavu izvršenja presude tijekom žalbenog postupka, rekavši da bi pretrpio "nepopravljivu štetu" bude li ga tužiteljica James prisilila na prodaju nekretnina kako bi namaknuo sredstva.

Bivši predsjednik također nastoji izbjeći plaćanje pune jamčevine jer se očekuje da će uložiti žalbu i na prošlomjesečnu presudu za klevetu od 83,3 milijuna dolara u korist spisateljice E. Jean Carroll. U tom je slučaju uložio molbu sucu da mu dopusti žalbu bez jamčevine ili pak plaćanje jamčevine bez mogućnosti ovršenja u iznosu od najviše 24,5 milijuna dolara.

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?