OPET U NEVOLJI

Trump ne valja ni kad poreze reže

17.11.2017.
u 10:10

Više od 400 milijardera i milijunaša uputilo je apel da im se ne smanjuje porez zato što bi to radikalno pogoršalo nejednakost

Grupa republikanskih senatora opet bi mogla zadati teške glavobolje predsjedniku Donaldu Trumpu i njegovu prijedlogu reformi poreznog sustava.

Republikanski senator Rob Johnson prvi je otvoreno kazao da neće glasovati za prijedlog porezne reforme zato što smatra da je on u osnovi veliki udarac za srednju klasu i mala poduzeća. Također, smatra da cijela ta reforma najviše dobrobiti donosi velikim korporacijama i bogatim pojedincima.

Nakon što je Johnson objavio da neće glasovati za poreznu reformu, senatori John McCain, Bob Corker, Lisa Murkowski i Susan Collins također su kazali da razmišljaju o tome da glasuju protiv te reforme, a najviše ih zabrinjava to što će ta porezna reforma potpuno “minirati” mogućnost da pojedinci i obitelji nižih primanja kupe policu zdravstvenog osiguranja.

Recept za umiranje

Tako je dnevni list Washington Post već objavio priču o četverogodišnjoj djevojčici koja boluje od raka, a kojoj osiguravajuća kuća odbija obnoviti policu zdravstvenog osiguranja nakon Trumpove izvršne naredbe kojom je ukinuo federalno financiranje za Obamacare. Spomenuti republikanski senatori kažu da će sve porezne olakšice koje za srednju klasu predviđa Trumpova reforma biti poništene zato jer će upravo ti ljudi morati plaćati znatno više za zdravstveno osiguranje. Skupina demokratskih senatora izračunala je da bi zbog takve reforme i ukidanja Obamacarea u prvom valu bez zdravstvenog osiguranja moglo ostati najmanje 13 milijuna ljudi. Uz to, neki procjenjuju da bi ta porezna reforma na srednji rok mogla dodatno produbiti sada već duboki jaz između bogatih i siromašnih. Upravo zbog toga više od 400 milijunaša i milijardera iz Sjedinjenih Država uputilo je apel predsjedniku i Kongresu da im ne daju porezne olakšice i da im ne smanjuju poreze jer ne žele da se nejednakost dodatno produbi.

Raspodjela bogatstva

Riječ je o grupaciji kojoj je cilj pravednije gospodarstvo i pravednija raspodjela bogatstva i koja je sklona progresivnijoj politici na tome planu. Jedan od njih je i George Soros. Kao i neki od ključnih Trumpovih zakona, i ovaj će gotovo sigurno proći u Zastupničkom domu, ali bi u Senatu mogao pasti odluče li tako republikanski senatori, koji još razmišljaju.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije