Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

Trump narcis i sociopat

Senator Flake: Što ćemo reći svojoj djeci kad nas budu pitala zašto nismo reagirali
26. listopada 2017. u 20:46 0 komentara 67 prikaza
Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL

Sve je više glasova među uglednim republikancima koji se dižu protiv Donalda Trumpa. Najnoviji napad dolazi od Jeffa Flakea, republikanskog senatora iz Arizone koji je najavio da se više neće kandidirati za Senat.

– Dok je Trump predsjednik, za mene nema mjesta u toj stranci. No za sve nas krajnje je vrijeme da prestanemo biti sudionici u nečemu što je potpuno neprihvatljivo. Postoje razdoblja u kojima moramo riskirati naše karijere kako bi ostali sačuvali neke temeljne vrijednosti. Sada je to vrijeme – kazao je Flake.

‘Sramota od predsjednika’

Naglasio je da je Trumpovo ponašanje opasno za američku demokraciju jer je Trump čovjek koji je bezobziran, nedostojanstven i sramotno razuzdan.

– Kada nas sljedeća generacija upita zašto nismo ništa učinili i zašto nismo digli svoj glas, što ćemo im reći – upitao se Flake.

On je još jedan od visokoprofiliranih republikanaca koji su se pobunili protiv Trumpa. To je prije mjesec dana učinio i republikanski senator Bob Corker. Verbalni rat između njega i Trumpa traje sve do danas, a Corker je samo nekoliko sati prije nego što je Flake izrekao svoje upozorenje dolio ulje na vatru kazavši kako mu nikako nije jasno kako netko tko je predsjednik može pasti tako nisko i takvim svojim ponašanjem ponižavati cijelu Ameriku. Senator John McCain prošlog je tjedna govorio o Trumpovu “polupečenom lažnom nacionalizmu”, bivši predsjednik George W. Bush kazao je kako je netrpeljivost glavna karakteristika današnjeg predsjednika i kako je zbog njega SAD postao izuzetno ranjiv na teorije zavjere i razne druge izmišljotine.

No svoj glas ponovo su digli i ugledni psiholozi i psihijatri koji upozoravaju da je predsjednikovo mentalno zdravlje iz dana u dan sve lošije i kako bi predsjednik koji ima takvih mentalnih problema mogao Ameriku vrlo i brzo uvesti u veći rat. Psihijatrica Leanne Watt, specijalistica za tretiranje poremećaja osobnosti kod odraslih, kazala je da joj njena profesionalna etika nalaže da naciju upozori na oblike ponašanja koji izazivaju zabrinutost ili koji bi mogli rezultirati velikom štetom.

‘Primitivna osobnost’

Oko 800 psihijatara i psihologa osnovalo je profesionalnu udrugu “Dužni smo upozoriti” kojoj je cilj pratiti predsjednikovo ponašanje i upozoravati javnost na probleme. Za potpisivanje je otvorena i online peticija, koju je već potpisalo 62 tisuće psihijatara i tako ustvrdilo da predsjednik nije podoban za funkciju koju obavlja jer pati od poremećaja osobnosti koja se manifestira kao maligna narcisoidnost, što samo po sebi i ne bi bilo toliko problematično da nije kombinirano s izrazito sociopatskim osobinama. Naglašavaju da je struktura njegove ličnosti izrazito primitivna i kako on pati od dubokog psihološkog defekta.

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.