OTIŠAO U BIJELU KUĆU

Trump napustio bolnicu: Brzo ću se vratiti u kampanju!

REUTERS
06.10.2020.
u 07:08

“Zbog političkog teatra. Trump im je zapovjedio da zbog teatra riskiraju svoje živote”

Izlazim danas iz sjajnog medicinskog centra Walter Reed - objavio je američki predsjednik Donald Trump, a najavljeno je potom ostvario te napustio bolnicu i uputio se u Bijelu kuću.

Trumpu je zaraza koronavirusom potvrđena u četvrtak, a u petak je zbog opadanja razine kisika u krvi prebačen iz Bijele kuće na liječenje u obližnju vojnu bolnicu Walter Reed nadomak Washingtona.  Odmah po izlasku iz bolnice Trump je tvitao da će se brzo vratiti na teren i u kampanju: "Brzo se vraćam u kampanju!!! Fake news vam pokazuje samo lažne ankete", objavio je Trump.

- Osjećam se zaista dobro. Ne bojte se Covida. Ne dopustite mu da dominira vašim životom. Razvili smo, pod Trumpovom administracijom, neke zaista sjajne lijekove i znanje. Osjećam se bolje nego prije 20 godina! - napisao je američki predsjednik na Twitteru. Dogodilo se to 24 sata nakon što je Trump već izašao iz predsjedničkog apartmana i bolničke zgrade - provozao se, naime, u blindiranom automobilu do prve prometnice ispred bolnice, gdje su se okupili njegovi simpatizeri s porukama podrške.

Trump im je, u nedjelju predvečer po lokalnom vremenu, mahao iza stakla, noseći masku preko usta i nosa. No, neki su se neovisni liječnici odmah javili s komentarom da je predsjednik vrlo neodgovoran kad, kao osoba zaražena koronavirusom, ugrožava zdravlje i živote svog vozača i pripadnika sigurnosti samo da bi izveo politički show.

Optužbe liječnika

– Svaka osoba u tom vozilu tijekom potpuno nepotrebne predsjedničke vožnje treba sada ići u 14-dnevnu karantenu. Mogli bi oboljeti. Mogli bi umrijeti. Zbog političkog teatra. Trump im je zapovjedio da zbog teatra riskiraju svoje živote. To je suludo – komentirao je dr. James P. Phillips, liječnik koji radi u bolnici Walter Reed, a inače je i medijski komentator (nema veze s liječničkim timom koji se brine o predsjedniku). Po njemu, taj slučaj otvara i pitanje tko tu koga sluša: oboljeli pacijent liječnike, ili liječnici pacijenta, s obzirom na to da je on predsjednik SAD-a.

Zbog njegova vlastitog zdravlja, trebalo bi biti ovo prvo, ali sve je više naznaka da se događa i ovo drugo. Liječnici koji se o njemu brinu praktički su priznali, doduše između redaka, stisnuti pitanjima novinara na press konferencijama ispred bolnice, da su prvi dan dali preoptimističan i ne baš točan opis Trumpova zdravstvenog stanja samo kako se pacijent Trump ne bi zabrinuo. Odnosno, kako bi pozitivno utjecali na njegovo raspoloženje. Liječnica i medicinska komentatorica CNN-a Leana Wen u jednom je komentaru opisala kako bi ona postupila da se njezin pacijent ponaša kao Donald Trump: – Da moj pacijent u nestabilnom stanju i sa zaraznom bolešću odjednom napusti bolnicu kako bi se provozao i time ugrozio sebe i druge ljude, pozvala bih osiguranje da ga obuzda i potom uputila na psihijatrijsko promatranje kako bih provjerila njegovu sposobnost donošenja odluka – napisala je ta liječnica i komentatorica.

Liječnici koji ga zaista i službeno liječe odlučili su, pak, u Trumpovu koktel-terapiju ubacili i steroid deksametazon, koji pomaže oboljelima od COVID-19 na način da smanjuje šanse da im bude potrebno priključenje na respirator. Taj steroid mora biti iznimno precizno doziran, a njegovo djelovanje pravilno praćeno (jer u suprotnom može biti opasan), što Trump kao predsjednik SAD-a sve ima osigurano u vrhunskoj bolnici Walter Reed. Od subote je poznato da je u Trumpovoj koktel-terapiji lijek remdesivir, koji blokira replikaciju virusa. No, američki mediji citiraju stručnjake koji kažu da neki od sastojaka Trumpove terapije služe za liječenje oboljelih u kritičnijoj fazi, s težim simptomima, što pobuđuje sumnju dijela medija i javnosti u službene informacije u Trumpovu zdravstvenom stanju. U videosnimkama i porukama koje ispisuje na Twitteru predsjednik Trump već izgleda bolje i zrači većom energijom nego u prva dva dana otkako mu je dijagnosticiran COVID-19. Njegov profil na Twitteru zaista izgleda kao da je na steroidima: jučer je u manje od sat vremena objavio 15 kratkih predizbornih poruka, ispisanih tiskanim slovima. U videoporuci, objavljenoj u nedjelju predvečer po lokalnom vremenu u Washingtonu, najavio je svoj izlazak u blindiranom vozilu među simpatizere okupljene ispred bolnice. Dodao je da sada bolje shvaća COVID-19.

– Ovo je vrlo zanimljivo putovanje. Naučio sam puno o COVID-19. Ovo mi je škola, nisam naučio iz knjiga, nego kroz školu. I razumijem ga. Vrlo zanimljiva stvar. Obavijestit ću vas o tome – poručio je u videoporuci.

Prešutio prvi test

Novinari Wall Street Journala otkrili su da je prvi pozitivni test na COVID-19 predsjednik Trump dobio u četvrtak i prije nego što se javio uživo u program Fox Newsa, gdje nije rekao punu istinu o tome da već ima pozitivan nalaz. Nakon tog prvog testa napravio je drugi, pouzdaniji test i tek nakon što je nalaz i s tog drugog bio pozitivan javnost je obaviještena o tome da je američki predsjednik zaražen koronavirusom. Danas je objavljeno da je na korovirus pozitivna i Trumpova glasnogovornica Kayleigh McEnany. Joe Biden, Trumpov protukandidat na predsjedničkim izborima 3. studenog, negativan je na koronavirus i nakon trećeg testiranja koje je proveo od petka.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije