Bivši američki predsjednik

Trump najavio mogućnost pomilovanja nekih napadača na Kapitol

Donald Trump
Reuters/PIXSELL
30.01.2022.
u 18:30

"Ako se kandidiram i pobijedim, pošteno ćemo se odnositi prema onima od 6. siječnja", rekao je republikanski milijarder u subotu pred svojim pristašama u Conroeu u Teksasu.

Bivši američki predsjednik Donald Trump najavio je mogućnost pomilovanja nekih napadača na Kapitol 6. siječnja 2021. ako pobijedi na predsjedničkim izborima 2024.

"Ako se kandidiram i pobijedim, pošteno ćemo se odnositi prema onima od 6. siječnja", rekao je republikanski milijarder u subotu pred svojim pristašama u Conroeu u Teksasu.

"A ako to bude zahtijevalo pomilovanje, mi ćemo ih pomilovati jer se prema njima postupa tako nepravedno", dodao je.

Od 6. siječnja 2021. više od 725 ljudi, među kojima i članovi ekstremno desno orijentiranih grupa Proud Boys, Oath Keepers i Three Percenters, uhićeno je i optuženo za sudjelovanje u tom nezabilježenom napadu u kojemu je život izgubilo pet osoba.

Pred milijunima začuđenih gledatelja diljem svijeta Trumpovi pristaše pokušale su upasti  sjedište Kongresa, a nekima je to i uspjelo u trenutku kad je potvrđena pobjeda Joea Bidena na predsjedničkim izborima.

Dana 13. siječnja, osnivač krajnje desno orijentirane skupine Oath Keepers, Stewart Rhodes (56) optužen je za "pobunu" zajedno s još deset članova organizacije.

Istodobno, parlamentarno povjerenstvo nastavlja s radom na rasvjetljavanju događaja i utvrđivanju moguće odgovornosti Donalda Trumpa i njegovih suradnika u tome napadu.

Povjerenstvo je, među ostalima kao svjedokinju pozvalo i njegovu kćer Ivanku. 

Članovi povjerenstva bi po svaku cijenu svoje zaključke željeli donijeti prije parlamentarnih izbora na sredini parlamentarnog saziva (za manje od godinu dana), jer bi u tom razdoblju republikanci mogli ponovno preuzeti kontrolu nad domom i poništiti njihov dosadašnji posao.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije