čeka se potvrda senata

Trump prvi predsjednik SAD-a u povijesti koji je opozvan dvaput

Reuters/Pixsell
14.01.2021.
u 07:49

Trump ostaje predsjednik i nastavit će raditi u predsjedničkom uredu jer cijeli postupak treba potvrditi Senat

Zastupnički dom Kongresa SAD izglasao je opoziv Donalda Trumpa. To je prvi put u povjesti da je jedan američki predsjednik dva puta opozvan.

Za opoziv Trampa glasala su 232 zastupnika dok je 197 bilo protiv. Zanimljivo je da je za opoziv Trumpa glasalo je čak deset republikanaca.

Iako je opoziv izglasan, Trump ostaje predsjednik i nastavit će raditi u predsjedničkom uredu jer cijeli postupak treba potvrditi Senat, gornji dom Kongresa. Potrebne su dvije trećine glasova senatora da se predsjednik osudi i smijeni.

Trump se u odluci opoziva tereti za "poticanje na pobunu" zbog njegove uloge u prošlotjednim, smrtonosnim, prosvjedima u Capitolu. 

Lider republikanaca Mitch McConell rekao je da sjednicu Senata neće sazvati prije 19. siječnja. Inauguracija novog američkog predsjednika Joe Bidena zakazana je 20. siječnja, prenosi Avaz. 

Podsjetimo, prvi put opoziva Trumpa izglasan je 18. prosinca 2019. za zloupotrebu moći i opstrukciju Kongresa. 

Riječ je skandalu između Trampa i Ukrajine, oko navodnih napora američkog predsjednika da nezakonito prisili Ukrajinu i druge strane zemlje da pruže štetne informacije o glavnom kandidatu za predsjednika ispred Demokratske stranke Joe Bidenu na izborima 2020. godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije