KNJIGA O PREDSJEDNIKU

‘Trump je idiot koji ništa ne razumije’

05.09.2018.
u 19:45

Knjigu “Strah” objavio je Bob Woodward, jedan o dvojice reportera koji su otkrili aferu Watergate, iz razgovara s ljudima iz Trumpova kabineta.

Američki predsjednik Donald Trump portretiran je kao “idiot” koji ništa ne razumije, preciznije razumije najvažnija pitanja nacionalne sigurnosti koliko i “učenik petog-šestog razreda”, pod njim Bijela kuća izgleda kao “grad luđaka”, a jedan njegov suradnik u jednom je slučaju, braneći nacionalne interese od postupaka tako nerazumnog predsjednika, doslovno ukrao dokument s Trumpova stola u Ovalnom uredu prije no što ga je Trump stigao potpisati. Te i druge nevjerojatne detalje otkriva nova knjiga proslavljenog američkog novinara Boba Woodwarda, jednog od dvojice reportera koji su razotkrili aferu Watergate početkom 1970-ih, čiji su isječci jučer procurili u američke medije i izazvali novu političku tragikomediju u SAD-u. 

Knjiga pod nazivom “Fear: Trump in the White House” (Strah: Trump u Bijeloj kući) izlazi 11. rujna i već je postala najprodavanija na Amazonovoj ljestvici, a Woodward ju je pisao oslanjajući se na strogo neslužbene razgovore s izvorima “iz prve ruke” koji su sudjelovali ili još sudjeluju u svakodnevici Trumpove Bijele kuće. 

“Operativac demokrata”

Trump je, kroz poruke na Twitteru, odmah napao autora knjige kao lažova koji je izmislio citate sa sastanaka, a i najvažniji Trumpovi suradnici kojima su najsočniji citati pripisani, generali James Mattis i John Kelly (ministar obrane i šef Trumpova kabineta) vrlo su brzo dali pisane izjave u kojima demantiraju Woodwarda. Trump je za tog autora, inače visoko rangiranog urednika u Washington Postu, rekao da je “operativac Demokratske stranke”. No, riječ je o uglednom novinaru, jednom od stupova američkog novinarstva, i analitičari se slažu da će Trumpu biti puno teže ocrniti i demantirati knjigu jednog Boba Woodwarda nego dosadašnje dvije knjige koje su na sličan način opisale Bijelu kuću kao toksičnu “ludu kuću”, a koje su napisali novinar Michael Wolff i Trumpova savjetnica Omarosa Manigault Newman.

Suradnik koji je doslovno ukrao dokument s Trumpova stola bio je, prema Woodwardu, Gary D. Cohn, bivši savjetnik za ekonomiju, a dokument je bilo pismo kojim je Trump trebao pokrenuti povlačenje iz trgovinskog sporazuma s Južnom Korejom. Cohn je kasnije rekao kolegama da je jedini način da “zaštiti zemlju” od takve katastrofe bilo da se pobrine da pismo nestane iz Trumpova vidokruga prije no što ga potpiše. Trump navodno nije ništa skužio.

Nevjerojatan je i detalj iz knjige prema kojemu je bivši Trumpov odvjetnik John Dowd upozorio američkog predsjednika da će, u slučaju da se odazove pozivu posebnog istražitelja Roberta S. Muellera i svjedoči o tome što zna o eventualnom dosluhu njegove kampanje s Rusijom, završiti “u narančastom odijelu”, odnosno u zatvoru. Jer, Dowd je procijenio da će Trump tijekom svjedočenja vrlo vjerojatno biti uhvaćen u laži, čime bi počinio kazneno djelo.

Na sastanku Vijeća za nacionalnu sigurnost u siječnju 2018., Trump je pitao zašto SAD troše toliko novca za obranu u Južnoj Koreji, a nakon što mu je ministar Mattis objasnio da je to zbog toga da izbjegnu III. svjetski rat, Mattis je po završetku sastanka suradnicima rekao da Trump razumije temu kao školarac iz petog ili šestog razreda.

Ribanje zapovjednika

Jednom prilikom ribao je svoje vojne zapovjednike zbog toga što ne pobjeđuju u Afganistanu, a u travnju 2017. Trump je tražio da se sirijskog predsjednika Bashara al-Assada ubije nakon napada kemijskim oružjem u Siriji.

– Ajmo ga j***no ubiti. Idemo tamo. Ajmo ih sve j***no pobiti – rekao je Trump Mattisu, prema Woodwardovom prepričavanju tog razgovora, a Mattis mu je odgovorio da će se “odmah tome posvetiti”, no čim je spustio slušalicu svojim je suradnicima rekao da neće napraviti ništa od toga što mu govori predsjednik i da će američka reakcija biti umjerenija. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?