SJEVERNA KOREJA:

'Trump je duhovno nestabilan, neka se suzdrži od primjedbi'

Pixsell/Reuters
05.11.2017.
u 11:56

"Nijedan diktator, nijedan režim, nijedna nacija ne bi nikada trebali podcijeniti američku odlučnost", rekao je Trump

Američki predsjednik Donald Trump pojačao je svoju retoriku protiv Sjeverne Koreje po dolasku u Japan, na početku svoje maratonske azijske turneje, izjavivši da su Sjedinjene Države i njene saveznice spremne braniti slobodu i da "nijedan diktator" ne bi trebao podcijeniti američku odlučnost.

"Nijedan diktator, nijedan režim, nijedna nacija ne bi nikada trebali podcijeniti američku odlučnost", rekao je Trump pred stotinama japanskih i američkih vojnika u zrakoplovnoj bazi Yokota, zapadno od Tokija. Air Force One sletio je u Yokotu nakon osmosatnog leta s Havaja.

Prije slijetanja Trump je rekao novinarima kako očekuje da će se sastati s ruskim predsjendikom Vladimirom Putinom tijekom svoje turneje.

"Mislim da je očekivano da se sastanemo s Putinom", kazao je. "Želimo Putinovu pomoć glede Sjeverne Koreje". Predsjednik Trump je razgovarao s američkim vojnicima u bazi Yokota i obećao im je da će osigurati da vojska ima potrebne resurse za održavanje mira i obranu slobode.

"Japan je dragocjen partner i ključni saveznik Sjedinjenih Država", istaknuo je.

Japanski premijer Shinzo Abe rekao je novinarima prije susreta s Trumpom u golf klubu da želi da "veze između Japana i SAD-a budu još snažnije" te da se temelje na povjerenju.

Nakon partije golfa i ručka s Abeom u nedjelju, Trump će u ponedjeljak održati službene razgovore s japanskim premijerom u Tokiju, a prije toga će njega i suprugu Melaniju primiti car Akihito u svojoj palači. Njegov posjet Japanu dolazi u vrijeme pojačanih napetosti sa Sjevernom Korejom oko njezina nukleranog programa i raketnih pokusa.

To će biti najduža turneja po Aziji jednog američkog predsjednika u 25 godina.

U Tokiju je mobilizirana 21.000 policijskih časnika koji će jamčiti sigurnost u i oko prijestolnice tijekom Trumpovog posjeta.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije