amerićki plan za siriju

Trump: I Islamska država i Al-Assad moraju što prije pasti!

sdas
Foto: Reuters/Pixsell
10.04.2017.
u 17:45

U samo nekoliko dana svojim nastupima za govornicom Vijeća sigurnosti UN-a, kao vodeći Trumpov “jastreb” pozicionirala se Nikki Haley, američka ambasadorica pri Ujedinjenim narodima. Ova 45-godišnja republikankaindijskih korijena, nekadašnja guvernerica Južne Karoline danas je jedna od najbližih Trumpovih suradnica i značajan sukreator američke vanjske politike.

Vidjelo se to i po stavovima koje je iznijela nakon raketiranja zračne baze sirijske vojske u Homsu, jer upravo je ona objavila prioritete SAD-a u Siriji.

S dokazima u Moskvu

Naime, veleposlanica Haley prva je ustvrdila kako je sada skidanje Bashara al-Assada s vlasti najviši prioritet američke administracije u Siriji, čime je zacementirala potpuni zaokret politike Bijele kuće. Naime, do kemijskog napada u provinciji Idlib koji su, tvrdi SAD, izvele Assadove snage, uklanjanje Assada s vlasti nije bilo na listi prioriteta.

– U Siriji sada imamo tri strateška cilja – uništenje ISIL-a, skidanje Assada s vlasti jer dok god je on ondje, ne vidimo mogućnost postizanja mira. Sirija treba demokratsku vlast bez Assada. Treći cilj je izbaciti utjecaj Irana u Siriji – ustvrdila je Haley u jučerašnjem intervjuu CNN-u.

Samo dan prije stradanja 70-ak ljudi od bojnih otrova, Haley je najavila kako je Bijela kuća odbacila cilj rušenja Assada koji je zacrtao Obama.

Istovremeno, američki državni tajnik Rex Tillerson u Turskoj je tvrdio kako će o Assadovoj sudbini i statusu odlučiti sami Sirijci. A onda je na grad u Idlibu bačen plin sarin. Američki predsjednik Trump vrlo je burno reagirao na ove vijesti, objavljujući kako je Assad prešao nekoliko crvenih linija koje nije smio prijeći. Samo nekoliko sati potom, zračnu bazu Assadove vojske zasulo je 59 dalekometnih raketa, a stav prema budućnosti sirijskog predsjednika u potpunosti je promijenjen.

Raketni napad žestoko je zategnuo odnose Washingtona i Moskve, najbitnijeg Assadova saveznika, koji su prvi put u proteklih nekoliko mjeseci, od vremena kada je obavljena smjena administracija u Ovalnom uredu, zabalansirali na rubu sukoba. Situacija se baš i ne smiruje ni nakon Haleyeve objave strateških ciljeva u Siriji koji se baš i ne poklapaju s moskovskim viđenjem budućnosti ove zemlje. Tilerson u utorak stiže u Moskvu gdje će, kaže, Putinu donijeti dokaze da je bojni otrov bacila upravo Assadova vojska, a da su ruski dronovi nadlijetali to područje prije samoga napada.

– Zapad ne razumije o čemu se u Siriji u stvari radi – ustvrdio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. Naime, baš kao i Washington, i Moskva ima svoje ciljeve na području Sirije, no oni su nešto drukčiji od američkih. Prvi cilj je jačanje ruskog položaja u Siriji budući da je Rusija tamo već desetljećima prisutna. Drugi cilj je rušenje džihadističkih skupina na području Sirije, ne samo ISIL-a već i cijelog niza većih ili manjih grupacija koje se oslanjaju na radikalni islam. Treći je cilj dijametralno suprotan američkom – očuvati Assada na vlasti i dati mu punu potporu u borbi protiv islamista.

Agresija na suverenu državu

Iz zajedničkog zapovjedništva koje čine Rusija, sirijski vojska i Iran dobili smo priopćenje u kojem, između ostalog, stoji kako će Rusija, Iran i sirijska vlada odgovoriti na svaki idući napad na Siriju i neće dozvoliti SAD-u da postane svjetski policajac koji će raditi što želi i provoditi agresije na suverene države. “Američka agresija prešla je sve crvene crte i mi je smatramo opasnom jer bi mogla dovesti do destabilizacije čitave regije. Nećemo više stajati i samo promatrati. Nastavit ćemo se boriti protiv terorističke organizacije Islamske države. Nova američka administracija na čelu s Trumpom pokazala je da vodi agresivnu politiku i nema pravo pokrenuti jednostranu vojnu akciju bez odobrenja UN-a”, stoji u priopćenju.     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?