razne promjene

Travanj u Njemačkoj donosi promjene: Veće plaće, duža putovanja, karte od 49 eura

njemačka
Annette Riedl/DPA/PIXSELL
21.03.2023.
u 07:08

No nije sve pozitivno jer putnike diljem zemlje u travnju očekuju radovi na većem broju važnih ruta koji će znatno otežati služenje vlakovima

Za neke će biti više novca, druge stanovnike očekuju zamornija putovanja , novi mjesec opet donosi neke promjene, posebno za putnike u vlaku.

Karta od 49 eura: počinje pretprodaja

Od svibnja, ako imate kartu od 49 eura, možete koristiti lokalni prijevoz u cijeloj Njemačkoj. Od 3. travnja možete je kupiti kod većine prijevozničkih tvrtki. Kartu za Njemačku možete unaprijed naručiti u pretprodaji kod nekih pružatelja usluga, kao što je VAG u Nürnbergu.

Karta od 49 eura dostupna je samo uz mjesečnu pretplatu. To znači da će se automatski obnoviti ako je ne otkažete na vrijeme. A to je moguće svaki mjesec. Karta za autobuse i vlakove u javnom prijevozu bit će dostupna kao kartica s čipom ili kao karta za mobitel. Neke prijevozničke tvrtke također nude kartu i u papirnatom obliku, piše Fenix-magazin.

Korona pravila ističu

Nekoliko koronskih mjera još uvijek vrijedi, ali će prestati 7. travnja – ako ih savezna vlada do tada ne odluči produžiti. To utječe na nacionalnu obvezu nošenja FFP2 maske u klinikama, domovima za njegu i medicinsku praksu. Početkom travnja istječe i mogućnost da savezne zemlje donesu opsežniju regulativu.

Njemačka željeznica ( Deutsche Bahn) privremeno obustavlja važne rute

Neki putnici vlakom moraju se pripremiti na duža putovanja tijekom uskršnjih praznika. Jer tada će jedna od najvažnijih veza u zapadnom Ruhrskom području biti zatvorena zbog građevinskih radova na dva tjedna. Tada će se također sanirati i ICE ruta između Berlina i Hannovera.

Prema najavi Deutsche Bahna, sve željezničke usluge između Essena i Duisburga bit će obustavljene od 31. ožujka od 21 sat do 14. travnja. Mnogi vlakovi također su otkazani istočnije između Essena, Bochuma i Dortmunda te između Düsseldorfa i Duisburga.

Zahvaćeni su važni spojevi u međumjesnom prometu i 14 linija u lokalnom prometu. Putnici u vlaku ponekad moraju prihvatiti duga obilaženja vlakom ili presjedati na znatno sporije autobuse. ICE i IC ne staju čak ni u Mülheimu/Ruhru, Essenu i Bochumu. U Duisburgu su neki međugradski vlakovi otkazani – poput onih između Düsseldorfa i Berlina.

Od 1. travnja Deutsche Bahn će također tri mjeseca obnavljati važnu vezu istok-zapad između Berlina i Hannovera. To će u početku dovesti do kašnjenja u smjeru Berlina, jer su vlakovi preusmjereni preko Magdeburga. Od početka svibnja bit će pogođeni i putnici u suprotnom smjeru. Putnici za Wolfsburg moraju presjesti u Hannoveru. Osim toga, Sprinter Berlin-Köln više nije dostupan u oba smjera.

Tko svoj plan puta tijekom uskršnjih praznika traži u online informacijama Deutsche Bahna, dobit će točnu rutu. Promjene su tamo već pohranjene.

Više novca u određenim poslovima

Zakonska minimalna satnica za ugovorne i privremene radnike od travnja će se povećati: u najnižoj platnoj skupini porast će s 13,32 eura na 14,55 eura, u najvišoj platnoj skupini porast će s 23,72 eura na 25,14 eura.

Ličioci i lakireri također imaju koristi od veće zakonom propisane minimalne satnice. Od travnja će dobivati 14,50 eura po satu umjesto 13,80 eura. Pomagači u ličilačkom i lakirskom obrtu dobivaju najmanje 12,50 eura.

Više novca mogu očekivati i djelatnici glavnog građevinskog obrta. Za njih je kolektivnim ugovorom predviđeno povećanje plaća 1. travnja – na zapadu za 2 posto, a na istoku za 2,7 posto. Osim toga, radnici dobivaju paušal za putovanje do gradilišta. Iznos ovisi o broju kilometara.

Nuklearne elektrane se gase

One su zapravo trebale biti zatvorene do kraja 2022., ali zbog energetske krize nuklearnim elektranama Isar 2, Neckarwestheim 2 i Emsland isprva je dopušteno da nastave s radom. Od sredine travnja, međutim, konačno će biti gotove s radom, javlja Savezni ured za sigurnost gospodarenja nuklearnim otpadom.

Microsoft diže cijene

Korisnici Microsoftovih cloud proizvoda pogođeni su višim cijenama u travnju. Kako tvrtka prilagođava svoje cijene u cijelom svijetu, cijene online usluga u Njemačkoj će porasti za 11 posto. Microsoft 365, Office 365 i Dynamics 365, između ostalih, tada će poskupjeti. Međutim, oni koji već imaju ugovor ne moraju odmah platiti više. Viša cijena vrijedi samo pri produljenju ugovora.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?