PREMA EUN-U

Todorić uhićen u Londonu - sam se predao policiji

Robert Anic/PIXSELL
07.11.2017.
u 13:21

Todorićevi suradnici očekuju da će nakon razgovora biti pušten na slobodu uz jamčevinu

Ivica Todorić uhićen je danas u Londonu, gdje se sam predao policiji, doznajemo iz MUP-a. 

Iz britanske Nacionalne agencije za kriminal rekli su ranije danas za Večernji list da ne mogu potvrditi ni opovrgnuti da postupaju po europskom uhidbenom nalogu izdanom za Ivicom Todorićem te poručili da takve stvari nikad ne komentiraju.

Situaciju "komplicira" i to što nije samo jedna institucija odgovorna za provedbu EUN-a pa po tome teoretski postupa više tijela. Ako ga privedu, on će biti pozvan na ekstradicijsko saslušanje i to će biti objavljeno.

Iz agencije neslužbeno objašnjavaju da ako hrvatski organi imaju informaciju da se Todorić nalazi na određenoj lokaciji, te se informacije prosljeđuju policiji tog grada te onda ona postupa po tome. Kako je Večernji list prvi pisao, Ivica Todorić nalazi se u Londonu.

Božinović: Nemam ništa na tu temu reći

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović danas nije želio komentirati medijske tvrdnje da hrvatske vlasti znaju gdje se nalazi odbjegli Todorić, a policija se nije službeno oglasila o nagađanjima da će se Todorić predati britanskim vlastima.

"Nemam ništa na tu temu reći osim onoga što vam ponavljam svih ovih dana", kazao je Božinović na znanstvenom skupu o velikim skupovima podataka na Visokoj policijskoj školi. Tjednik Nacional u utorak je objavio da "hrvatske vlasti točno znaju gdje u Londonu živi odbjegli šef posrnulog Agrokora te su o tome informirale Britance, iako skrivaju te informacije od javnosti".

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović rekla je ranije  danas da saborsko istražno povjerenstvo treba pomoći u rasvjetljavanju slučaja Agrokor, jedne od najvećih afera u hrvatskoj povijesti, pa i pod cijenu promjene zakona.  Predsjedničino mišljenje razlikuje se od stajališta hrvatske vlade koja, pozivajući se na zakon o istražnim povjerenstvima, smatra da saborsko istražno povjerenstvo treba prestati raditi ako se pokrene sudski postupak o nekoj temi koju povjerenstvo istražuje.

"Želim da sve bude transparentno, da javnost zna istinu",  rekla je Grabar-Kitarović u izjavi novinarima na rubu poslovne konferencije u Zagrebu. Kazala je da je svjesna da kod saborskog istražnog povjerenstva postoje zakonska ograničenja, "međutim, mislim da je uvijek fleksibilnost potrebna i da se mogu mijenjati i zakoni kada je interes javnosti takav".

Predsjednica: Ne znam mu adresu

U slučaju Agrokora interes je "ogroman", naglasila je predsjednica koja želi da se afera "raščisti, da svi oni koji su krivi u ovome, svi oni koji su nažalost doveli do situacije u kojoj se danas nalazi koncern Agrokor da odgovaraju za to". 

Afera Agrokor jedan je "najvećih skandala u hrvatskoj povijesti, jer jako utječe na hrvatsku gospodarstvo, na stabilnost, na brojne kreditore, kooperante i na susjedne zemlje", kazala je predsjednica. 

Ovo nije prvi put da se Grabar-Kitarović založila za nastavak rada saborskog povjerenstva za Agrokor, a premijer Andrej Plenković nedavno je zbog toga izjavio kako mu se čini da "predsjednica nije dovoljno upućena" u taj slučaj.   

Grabar-Kitarović nije mogla komentirati navode da je policiji poznata adresa vlasnika Agrokora Ivica Todorića, za kojim je raspisana tjeralica.  "Ne znam njegovu adresu, čula sam da je u Velikoj Britaniji, ali ne znam njegovu adresu", rekla je. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?