Island šalje bankare u zatvor:

'To je signal drugim nacijama'

olaf
17.02.2015.
u 10:47

Vrhovni sud potvrdio je presude izrečene četvorici bivših rukovoditelja propale banke Kaupthing zbog manipulacija. 'Odležat' će između četiri i pet i pol godina

Islandski vrhovni sud je potvrdio presude izrečene četvorici bivših rukovoditelja propale banke Kaupthing zbog manipulacija na tržištima.  Specijalni tužitelj kaže kako je ova presuda dokaz da bankari nisu "iznad zakona". Izvršni direktor banke Hreidar Mar Sigurdsson, član upravnog vijeća Sigurdur Einarsson, bivši direktor podružnice Kaupthinga u Luxembourgu Magnus Gudmundsson i drugi po snazi dioničar banke Olafur Olafsson su osuđeni na kazne zatvora u trajanju između četiri, i pet i pol godina, javlja Reuters. Banka Kaupthing se urušila u 2008. godini pod pritiskom neodrživih dugova, a njeni čelnici su pobjegli iz nacije iako su povremeno sudjelovali na sudskim ročištima. Tužitelj je nakon potvrđivanja presude rekao da ona predstavlja signal za nacije koje sporo i nevoljko vode slične postupke. - Ovaj slučaj šalje snažnu poruku koja će razbuditi raspravu. On pokazuje da financijski postupci mogu biti teški, ali i donijeti rezultate, komentirao je specijalni tužitelj Olafur Hauksson.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije