ZVIJEZDA SJ. KOREJE

Tko je atomska 'tetka Ri': jedina osoba kojoj ni Kim ne smije ništa

11.09.2017.
u 08:30

Televizijska voditeljica Ri Chun-hee glavna je zvijezda Sjeverne Koreje još od 70-ih

U Sjevernoj Koreji samo je jedna konstanta, a to nisu njeni vladari. Kim Il-sung, osnivač Sjeverne Koreje i prvi diktator je umro 1994. Njegov sin i nasljednik Kim Jong-il također je umro, i to u vlaku kada je 2012. putovao u posjet Rusiji. Iako je službeni stav bio da ga je izdalo srce zbog premorenosti poslom, vjeruje se kako su, umjesto posla, njegovu srcu presudile pozamašne količine alkohola i kokaina. Na vlasti je trenutačno treći iz dinastije Kim – Kim Jong-un. No dok se Kimovi smjenjuju, jedna ih je žena sve vrijeme pazila i veličala među Sjevernokorejcima. To je Ri Chun-hee, karizmatična spikerica sjevernokorejske televizije koja jedina objavljuje “urbi et orbi” najvažnije vijesti iz ove zatvorene države, bilo da se radi o detonaciji nove nuklearne bombe, lansiranju projektila ili smrti jednog u nizu voljenih vođa. Zovu je “tetka Ri”.

Svojim dramatičnim nastupom i jedinstvenom prezentacijom vijesti toliko se svidjela Kim Jong-unu da je ovu sedamdesetčetverogodišnjakinju povukao iz mirovine prije nekoliko mjeseci, u koju je otišla 2012., kako bi objavila vijest da je Sjeverna Koreja stvorila svoju hidrogensku bombu.

Ri Chun-hee rođena je u srpnju 1943., i to u vrlo siromašnoj obitelji. Siromašnijoj od prosjeka Sjeverne Koreje, a to već samo po sebi opisuje u kakvim je uvjetima odrastala. Upravo zbog svog skromnog podrijetla, i u to vrijeme relativno privlačne pojave, izabrali su ju za prezentericu na nacionalnoj televiziji.

Naučila čitati i plakati

Poslana je s nepunih dvadeset godina na studij dramskih umjetnosti u Pyongyang, gdje su od nje stvorili lice koje će postati medijski zaštitni znak Sjeverne Koreje. Upravo zbog njezina podrijetla, i činjenice da su ju izvukli iz najdublje bijede, računali su na njezinu poslušnost i apsolutnu odanost. I nisu ni najmanje pogriješili. Ri Chun-hee počela je uvježbavati javne nastupe, dikciju i govor, mimiku, sve elemente koji su, prema zamislima vodstva nacionalne televizijske kuće, trebale osigurati da se Kim Il-sungu, tadašnjem predsjedniku Sjeverne Koreje i tvorcu države, svidi njihovo novo “medijsko otkriće”. I nisu se ni najmanje prevarili. Čim je Ri Chun-hee 1971. dospjela na sjevernokorejske male ekrane, čim je počela objavljivati vijesti i najave uspjeha sjevernokorejskog vodstva, opazio ju je veliki i ljubljeni vođa. Zahtijevao je da mu ju dovedu, a potom je u sljedećih nekoliko godina počeo po svojim zamislima oblikovati njezin stil, izgled, pojavu i dikciju. Dojmila ga se svojim rezonantnim glasom, impresivnim držanjem i stavom za kamerom, ali i velikom elokvencijom. Sam Kim Il-sung osmislio joj je styling, i Ri se više nije u kamerama pojavljivala u običnoj odjeći, već samo u hanboku, korejskoj odjeći iz razdoblja Joseon, koja se obično oblači samo tijekom slavlja ili posebnih prigoda. Čak je i boja definirana. Ri je nosila ružičasti ili plavi hanbok, svezan širokom crnom vrpcom. Nije ju se previše izlagalo nastupima, vježbala je svoj glas i scenski nastup da bi pred kamere izašla samo kada je bilo vrijeme za objavu važnih vijesti. Upravo je ona objavila vijesti o sukobima i incidentima na rijeci Han, ona je objavljivala vijesti o rekordnoj žetvi ili o vrhunskim vojnim dostignućima slavne sjevernokorejske vojske. I tako godinama sve do 8. srpnja 1994. kada je pozvana u sjedište KP Sjeverne Koreje gdje joj je uručen crni hanbok koji će nositi tog dana kada bude čitala dramatičnu vijest. Umro je Kim Il-sung.

Ri je u tome trenutku bila u šoku. Ne samo da je umro čovjek koji je oko sebe izgradio kult ličnosti i kojega su Sjevernokorejci smatrali božanstvom, umro je i njezin zaštitnik, čovjek koji ju je stvorio takvom kakva jest, zaštitnim licem sjevernokorejske televizije i glavnom medijskom pouzdanicom režima. Nekoliko sati kasnije, kada su obavljene sve tehničke pripreme, a snage sigurnosti i vojska dignute na najvišu razinu pripravnosti, Ri je počela čitati izvanredne vijesti. Skrušenije nego ikada do tada, potpuno drugačijim tonom, čitala je gledajući u kameru kako Kim Il-sung više nije među nama. A potom se rasplakala. Dok su joj se suze slijevale niz lice, dok je drhtala i ridala i dalje je izgovarala tekst koji su nekoliko sati prije baš za tu priliku napisali vrhunski sjevernokorejski propagandisti.

Samo za posebne prilike

Koliko god Ri bila u tome trenutku očajna, jedno je sigurno. Za budućnost se nije trebala brinuti. Na nju je, u medijskom smislu, već odavno bacio oko i Kim Jong-il, novi vladar Sjeverne Koreje koji nije imao namjeru mijenjati medijski pristup koji je njegov otac do tada imao. Jer se tim koji dobiva igru ne mijenja. A Ri je, u medijskom i propagandističkom smislu, svakako bila dobitna kombinacija. Svojim nastupima, specifičnom intonacijom i pojavom, postala je već prije dugo vremena fantastičan “alat”, ne samo među Sjevernokorejcima već i među Južnokorejcima i Japancima koji su vrlo pažljivo pratili sve njezine nastupe. Jer bilo je jasno, kada se na televizijskim ekranima pojavi žena u hanboku, nešto će bitno biti objavljeno. Njezine su riječi već poodavno analizirale i zapadne obavještajne službe kao i KCIA, južnokorejska obavještajna služba, koje su pokušavale, na temelju njezinih riječi, procijeniti koji će biti potezi koje Pyongyang planira povući. Ri je nastavila s poslom, a Kim Jong-il politiku istog smjera koju je, što se medijskog nastupa, vodio i njegov otac. Ri nije bila tu da čita svakodnevne vijesti, već da nastupa samo u posebnim prilikama, u vremenima kada je trebalo objaviti nešto bitno, krucijalno.

Dala samo jedan intervju

U vrijeme Kim Jong-ila prva je objavila cijeli niz vijesti, među ostalim, i o raketnom napretku Sjeverne Koreje dajući tako prve naznake svega onoga što će se zbivati ovih dana. Njezina karijera bez prestanka i velikih promjena trajala je za cijelog vremena vladavine drugog najvećeg sina sjevernokorejskih naroda (Kim Il-sung je neprijeporan, službeno je on još uvijek vladar zemlje, samo je “zbog tehničkih prilika” odsutan). A potom je došla 2011. godina. Kim Jong-il je umro u vlaku dok je putovao u Rusiju jer se bojao zrakoplova. Imao je fobiju od letenja. Ri je ponovno dobila na uporabu crni hanbok. I ponovno se rasplakala, drhtavim glasom objavljujući vijest o odlasku Kim Jong-ila na drugi svijet. I nije to radila izrežirano, očito je da je ona tog čovjeka voljela. Treći iz dinastije Kim, Kim Jong-un, mladi diktator koji je vlast preuzeo od svoga oca smaknuvši nedugo nakon toga sve one koji su mu i za dlaku radili o glavi, uključujući svog tetka, nije imao ništa protiv da Ri nastavi sa svojom ulogom. Ali ona je već bila relativno stara i 2012., samo godinu nakon dolaska Kim Jong-una na vlast, otišla je u mirovinu. Doduše, ne potpunu, preuzela si je u obvezu odgojiti još nekoliko novih televizijskih prezentera i spikera.

– Svatko od njih mora biti svoj, mora imati dramatičan i odmjeren nastup, mora odisati iskrenošću, mora vjerovati u ono što govori – ustvrdila je Ri u jedinom intervjuu koji je dala za strane medije, kineskoj televizijskoj kući.

Ipak, Kim Jong-un je na nju sve vrijeme računao. I izvukao ju je iz mirovine početkom ove godine kada je postalo prilično jasno da će Sjeverna Koreja zaoštriti svoju retoriku prema novoizabranom američkom predsjedniku Trumpu. Ri je ponovno dobila hanbok, ovaj put ružičasti, i počela se pripremati za nove nastupe pred kamerama. I dočekala ih je. Upravo je Ri Chun-hee prva objavila kako je raketa ispaljena iz Sjeverne Koreje preletjela Japan, upravo je ona objavila Sjevernoj Koreji, ali i ostatku svijeta, kako je ono što je potreslo tlo sa 6,3 stupnja Richtera prije nekoliko dana bila detonacija termonuklearne bombe. Ri je u mirovini, ali samo u teoriji. Jer dok god se ona pojavljuje na televizijskim ekranima, jasno je da Sjeverna Koreja ima nešto novo, što se Zapadu neće svidjeti.
 

Ključne riječi
kim

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije