ALEKSEJ NAVALJNI

Tko je Aleksej Navaljni: Putinov suparnik broj 1 bori se za život nakon što je popio čaj

SHAMIL ZHUMATOV/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
20.08.2020.
u 21:31

Na snimkama iz zrakoplova čuje se kako najutjecajniji ruski oporbenjak stenje i urla od bolova. U bolnici je pao u komu

Uvrijeme kad je fokus europske i svjetske javnosti preseljen na prosvjede i oporbu u Minsku, i “stariji brat” Bjelorusije u Moskvi podsjetio je na stanje opozicije u svojim granicama. Aleksej Navaljni (44), daleko najpoznatiji ruski opozicijski političar, danas je odveden u bolnicu u Omsku nakon što mu je pozlilo na letu iz sibirskog grada Tomska za Moskvu te je avion morao izvanredno sletjeti. Ubrzo je odveden na jedinicu intenzivne njege te je pao u komu. Njegovi suradnici tvrde da je Navaljni otrovan te su to povezali s njegovim političkim djelovanjem.

Pritvaran 19 puta

– Pretpostavljamo da je Aleksej otrovan nečim što mu je umiješano u čaj. To je jedino što je popio ujutro – rekla je njegova glasnogovornica Kira Jarmiš.

Na društvenim mrežama osvanula je fotografija Navaljnog kako pije nešto iz šalice u kafiću na aerodromu u Tomsku. Prema službenoj državnoj agenciji Tass, ravnatelj bolnice u Tomsku rekao je da je Navaljni u “vrlo ozbiljnom stanju” te se liječnici bore za njegov život. Glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov rekao je danas da Navaljnom želi brzi oporavak “kao što bi to želio bilo kojem ruskom građaninu”. Rekao je usto da će vlada pomoći Navaljnom u transportu u inozemstvo ako se poželi ići liječiti. Ruskom portalu Meduza liječnik Jaroslav Ašikmin, koji je oporbenjaka liječio posljednjih nekoliko godina, rekao je da ga se mora transportirati u Europu na liječenje, a kao moguću destinaciju spomenuo je njemački Hannover u kojem postoji odlična toksikološka škola. Na društvenim mrežama osvanuli su i videi iz samog aviona na kojima se čuje kako Navaljni urla i stenje od bolova te kasnije kako ga na nosilima izvode iz aviona i stavljaju u vozilo hitne pomoći. Agencija Tass citirala je anonimni izvor iz policije koji je rekao da još ne istražuju moguće trovanje.

– Ako vlasti ne istražuju slučaj kao namjerno trovanje, zašto je toliko policajaca u bolnici – pitala se glasnogovornica Navaljnog. Liječnik Anatolij Kaliničenko u bolnici gdje ruski opozicionar leži rekao je da je trovanje jedan od mogućih razloga za naglu bolest političara. Upravitelj aerodromskog kafića u kojem je Navaljnom poslužen čaj agenciji Interfax rekao je da istražuje slučaj. – Nema nikakve sumnje da je Navaljni otrovan zbog svojih političkih pozicija i aktivnosti – rekao je Vjačeslav Gimadi iz pravog odjela fonda A. Navaljnog protiv korupcije.

– Prije godinu dana Aleksej je otrovan kada je bio u zatvoru. Očito se to dogodilo opet – rekla je glasnogovornica A. Navaljnog koja se referirala na slučaj iz srpnja 2019. kada je oporbenjak hospitaliziran zbog akutne alergijske reakcije za koju je jedan liječnik rekao da bi mogla biti rezultat trovanja nepoznatom kemikalijom. Navaljni je napadnut i 2017. zelenom bojom zbog čega je djelomično oslijepio na jedno oko. Navaljni, unatoč relativnoj mladosti, poznat je kao daleko najaktivniji ruski opozicionar. U središte političke scene došao je još 2011. kada je Ujedinjenu Rusiju, stranku tadašnjeg premijera i današnjeg predsjednika Vladimira Putina, nazvao “strankom kriminalaca i lopova”, što je izjava po kojoj se pamti i Navaljnog, ali i vladajuću rusku stranku. Uz političku karijeru vezana mu je i antikoruptivna aktivnost. Umjesto na liberalne politike, fokusirao se na razotkrivanje povezanosti kriminala, države i poduzetnika. Kupovao je manjinske udjele u državnim tvrtkama kako bi dobio pristup dokumentaciji. Nakon što je uhićen sredinom 2019., kada je i navodno otrovan na što je njegova glasnogovornica upozorila, Radio Slobodna Europa izračunao je da je to već 19. put da ga je vlast zatvorila. Svoj je status najpopularnijeg opozicionara potvrdio 2013. na lokalnim izborima u Moskvi kada je dobio 27 posto glasova za gradonačelnika. Te iste godine ruski sud mu je dao u dvije odvojene presude pet i tri i pol godine uvjetnog zatvora zbog navodne pronevjere zbog čega se nije mogao kandidirati na predsjedničkim izborima 2018. Presude su međunarodni promatrači nazvali političkima. Otada je većinom djelovao u izvanparlamentarnoj borbi. Posljednjih tjedan dana proveo je Navaljni u Novosibirsku i Tomsku kamo je došao podržati oporbene i nezavisne kandidate na skorim lokalnim izborima.

80. obljetnica atentata na Trockog

Navaljni je samo još jedan u nizu slučajeva u kojima su protivnici vlade u Moskvi stradali u okolnostima koje mnogi opisuju kao trovanje. Najpoznatiji je slučaj ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja (66) i njegove kćeri Julije u Velikoj Britaniji 2018. Tvrdi se da su bili otrovani novičokom, otrovom koji je sovjetska vojska razvijala od 1970-ih. Njih su dvoje preživjeli. No to nije uspjelo Aleksandru Litvinenku, bivšem KGB-ovu agentu i Putinovu kritičaru kojem je 2006. šalica zelenog čaja otrovana polonijem 210 u Londonu. Britanske vlasti 2016. u izvješću su zaključile da je Putin “vjerojatno odobrio Litvinenkovo ubojstvo”. Oporbeni aktivisti poput Petra Verzilova iz prosvjedne grupe Pussy Riot ili lidera Otvorenog društva Vladimira Kar-Murza, vjeruju da su ih pokušali otrovati nekoliko puta. Obojica su bila vrlo bolesni u razdoblju od 2015. do 2018. I prozapadni je ukrajinski političar 2004. Viktor Juščenko otrovan tijekom večere te je za to sumnjičio državne agente povezane s Moskvom što je Kremlj demantirao. Kasnijem predsjedniku zemlje zbog toga je lice žestoko deformirano. Prije pet godina blizu Kremlja upucan je i ubijen liberal Boris Njemcov, najdugovječniji opozicionar i u 1990-ima potpredsjednik vlade, a za njegovo ubojstvo osuđena su petorica Čečena. Njemcovljeva obitelj vjeruje da nalogodavci ubojstva nikad nisu pronađeni. Danas se obilježavalo točno 80 godina od kada je agent sovjetskog diktatora Josifa Staljina u Meksiku počinio atentat na svog bivšeg suradnika Lava Trockog. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?