NOVE TRZAVICE

Tillerson: Ne razmišljam o ostavci, ostajem uz Trumpa

Reuters/Pixsell
06.10.2017.
u 07:10

Otvara li najnoviji TV prilog na NBC-ju novu sezonu svađa predsjednika Donalda Trumpa s vodećim ljudima njegove administracije

Nakon nekoliko tjedana relativnog zatišja ponovo su krenule glasine o tome kako državni tajnik Rex Tillerson razmišlja o ostavci. Mediji su objavili kako Tillerson i Trump nisu u dobrim odnosima i da je državni tajnik predsjednika ovoga ljeta nazvao kretenom. 

Tillerson sve to demantira naglašavajući kako se ne kani baviti glupostima i glasinama. On je samo napomenuo kako je prije nekoliko mjeseci razmišljao o ostavci, no kako je u međuvremenu od toga odustao. Na novinarsko pitanje je li doista predsjednika nazvao kretenom nije odgovorio ništa pa je zaključak bio da on ovu tvrdnju zapravo nije demantirao. – Moja posvećenost ovom poslu i Bijeloj kući Donalda Trumpa potpuna je kao što je to i bila od samoga početka. Ostat ću onoliko koliko bude potrebno – kazao je Tillerson i demantirao da ga je od ostavke odgovorio potpredsjednik Mike Pence, koji mu je, prema navodima nekih medija, dao čitav niz savjeta kako smanjiti napetosti u odnosima s predsjednikom. Cijela ova priča počela je kada je TV mreža NBC u srijedu ujutro emitirala prilog u kojemu je središnja informacija to da je Tillerson na sastanku s Trumpovim timom za nacionalnu sigurnost i još nekim članovima kabineta kazao da je Trump kreten. Tillerson je na brzinu organizirao konferenciju za novinare kako bi sve to demantirao.

Moraju se ispričati Americi

– On voli svoju zemlju. Na prvo mjesto stavlja Ameriku i Amerikance. On je pametan. On uvijek i na svakom mjestu traži rezultate, a one oko sebe kojima je povjerio neki posao smatra odgovornima ako taj posao nije obavljen ili je obavljen loše i polovično – kazao je Tillerson braneći Trumpa. No samo nekoliko minuta nakon završetka njegova obraćanja novinarima, CNN je objavio kako je državni tajnik Trumpa nazvao moronom i to u njegovoj odsutnosti. Uz napomenu da je Trump o svemu tome obaviješten. Dok je konferencija za novinare trajala, Trump je bio na putu u Las Vegas. No on ju je očito gledao jer je Twitter proradio odmah nakon što je Tillerson završio. “Tajnik Tillerson i potpredsjednik Pence potpuno su ‘razvalili’ priču koju je emitirao NBC. To su samo lažne vijesti i oni se moraju ispričati AMERICI”, napisao je Trump. No NBC je vrlo brzo uzvratio izjavom svoje novinarke i voditeljice Stephanie Ruhle koja je kazala kako joj je njen izvor iz Bijele kuće kazao kako Tillerson Trumpa nije nazvao samo kretenom već “j....m kretenom”.

Rex, štedi energiju

Ovo je samo posljednja u nizu afera koje pokazuju u kojoj je mjeri predsjednik prgav, nepredvidiv i sklon istjerivanju svoje volje. Mnogi tvrde da je upravo Tillerson više puta bio meta takvih predsjednikovih poteza. Tako je u jeku nuklearno-raketne krize sa Sjevernom Korejom državni tajnik kazao kako su “otvoreni svi komunikacijski kanali između Pyongyanga i Washingtona. Nekoliko minuta potom Trump je na Twitteru napisao da “tajnik gubi vrijeme pokušavajući pregovarati s malim čovjekom-raketom”. “Rex, štedi svoju energiju, a mi ćemo napraviti ono što treba”, napisao mu je Trump na Twitteru.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?