PRVI PAPA KOD ARAPA

'Terorizam isključuje sve religije'

Foto: Reuters/Pixsell
05.02.2019.
u 10:15

Došlo je vrijeme da se religije aktivno uključe u obitelji da se dođe do pomirenja, vizije nade i mira

Moramo moliti jedni za druge. Braća smo!, kazao je papa Franjo jučer u Abu Dhabiju na međunarodnom međuvjerskom susretu. Papa Franjo je jučer stigao u predsjedničku palaču na ceremoniju dobrodošlice i u službeni posjet princu nasljedniku šeiku Mohammedu bin Zayedu Al Nahyanu. 

Papin dolazak pozdravljen je salvama i letom ratnih zrakoplova koji su za sobom ostavljali bijelo-žuti trag u bojama vatikanske zastave. Papa Franjo u automobilu došao je do velike džamije šeika Zayeda, osnivača Ujedinjenih Arapskih Emirata, na privatni susret s članovima međunarodne neovisne organizacije Muslim Council of Elders, a zatim je zajedno s velikim imamom Al-Azhara Ahmadom Al-Tayyibom došao u dvorište džamije gdje je održan međuvjerski susret. 

“Htjeti mir, promicati mir, biti instrumentima mira: zbog toga smo tu”, kazao je Franjo. Na početku toga puta je “priznanje da je Bog izvor jedine ljudske obitelji”, da je On “Stvoritelj svega i svih, da želi da živimo kao braća i sestre, da imamo zajedničku kuću koju je stvorio i darovao nam”, kazao je Franjo i naglasio kako to znači da svi imamo jednako dostojanstvo i da nitko ne može biti posjednik ili sluga drugome. Prema tome, “uime Boga Stvoritelja treba bez suzdržavanja osuditi svaki oblik nasilja, jer je veliko skrnavljenje Božjeg imena upotrebljavati ga za opravdavanje mržnje i nasilja protiv brata. Ne postoji nasilje koje se može religijski opravdati”, kazao je Franjo. Neprijatelj bratstva je individualizam koji se pretvara u volju da se sebe ili svoju skupinu stavi iznad drugih. To je napast koja prijeti svim aspektima života, pa čak i otvaranju transcendenciji i vjeri. 

Hrabrost je duh dijaloga

Prava vjera sastoji se od ljubavi prema Bogu cijelim srcem i prema bližnjemu kao prema sebi. Potrebno je uvijek izbjegavati suditi druge. Svaka vjera poziva na prevladavanje rascjepa između prijatelja i neprijatelja. Papa, koji je kazao da govori u Abu Dhabiju, ali kako je njegov govor usmjeren svima, pohvalio je Ujedinjene Arapske Emirate kao zemlju tolerancije i jamčenja slobode kulta.

Na taj se način promiče temeljno pravo iskazivanja vlastite vjeroispovijedi, te se bdije da vjera ne bude instrumentalizirana. Kada vjera prihvaća nasilje i terorizam negira samu sebe. Papa je pozvao na štovanje dostojanstva svakog čovjeka, svakog brata u različitosti.

“Htio bih potvrditi uvjerenje Katoličke crkve: Ne možemo prizivati Boga kao Oca svih ljudi ako odbijamo ponašati se kao braća prema nekim ljudima koji su također stvoreni po liku Božjem”, kazao je Franjo i dodao da postoje razna pitanja među kojima kako se uzajamno štititi u jedinoj ljudskoj obitelji, kako religije mogu postati kanali bratstva umjesto barijera podjela…

Ako vjerujemo u postojanje ljudske obitelji, onda moramo kao u svakoj obitelji svakodnevno razgovarati. Ne treba odustati od vlastita identiteta da bi se zadovoljilo drugoga, ali se mora priznati i njegov identitet i njegovu slobodu. Vjerska sloboda se ne ograničava samo u slobodi kulta, već vidi u drugome stvarnog brata, sina mojeg istog čovječanstva koje Bog ostavlja slobodnim i zbog toga ni jedna ljudska institucija ne smije ništa forsirati, pa ni u njegovo ime.

Hrabrost je duh dijaloga koji se temelji na iskrenim namjerama. Ne može se proklamirati bratstvo, a onda djelovati na suprotan način. Papa je citirao Dostojevskog iz njegova djela Braća Karamazovi gdje kaže kako “onaj koji laže sebi i sluša vlastite laži, doći će do točke da neće više poznati nikakve istine ni u sebi, ni oko sebe, nego će, dosljedno, prestati poštovati i sebe i druge”. 

Sukob necivilizacija

Franjo je pozvao na iskrenu molitvu, jer ona čisti srce od zatvaranja u sebe. Molitva sa srcem priznaje bratstvo. Zbog toga glede međuvjerskog dijaloga prvu stvar koju trebamo učiniti je moliti se. Moliti se jedni za druge jer smo braća. Nema alternative: ili ćemo zajednički stvoriti budućnost ili budućnosti neće biti. Religije ne mogu odustati od stvaranja mostova među narodima i kulturama. Došlo je vrijeme da se religije aktivno uključe u pomaganje ljudskoj obitelji kako bi ona postala sposobna da se dođe do pomirenja, vizije nade i mira.

Staroj poslovici “upoznaj samog sebe” treba pridodati “upoznaj brata svojega”, njegovu povijest, njegovu kulturu i vjeru, jer nema poznavanja sebe bez poznavanja drugoga. Ulagati u kulturu znači smanjti mržnju i utjecati na rast civilizacije i napretka. Odgoj i nasilje su obrnuto razmjerni. Promicanje odgoja za mir i znanje prevenira nasilje.

Franjo je govorio i o mladima koji su okruženi negativnim porukama i lažnim vijestima, pa trebaju naučiti ne vjerovati izazovima materijalizma, mržnje i predrasuda. Trebaju naučiti reagirati na nepravdu i bolna iskustva iz prošlosti. Trebaju naučiti braniti prava drugih istom snagom kojom brane vlastita prava. Jednog će nas dana mladi ocjenjivati. Sud će biti dobar ako im budemo dali solidne temelje za stvaranje novih susreta civilizacija, a loš ako im budemo ostavili priviđenja i žalosnu perspektivu zlih sukoba necivilizacija. Nije to bio govor samo za islamski svijet, već i za 
kršćanski.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije