SVJETSKA TRŽIŠTA:

Tehnološki sektor potaknuo rast Wall Streeta

01.10.2019.
u 08:21

Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi porasli, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru, dok su zabrinutosti u vezi trgovinskih odnosa između SAD-a i Kine splasnule.

Dow Jones ojačao je 0,36 posto, na 26.916 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,50 posto, na 2.976 bodova, a Nasdaq indeks 0,75 posto, na 7.999 bodova.

Najviše su jučer, u prosjeku 1 posto, porasle cijene dionica u tehnološkom sektoru.

Pritom je s rastom od 2,4 posto predvodila dionica Applea, nakon što je Tim Cook, izvršni direktor tog tehnološkog diva, kazao da očekuje snažan početak prodaje najnovijeg modela iPhonea.

Znatnije je porasla, gotovo 1 posto, i cijena dionice Microsofta.

Pozitivno je na tržište utjecala i izjava Petera Navarra, trgovinskog savjetnika Bijele kuće, da predsjednik SAD-a Donald Trump ne razmatra mogućnost micanja dionica kineskih kompanija s američkih burzi.

Upravo je vijest da Trump o tome razmišlja u petak izazvala pad cijena dionica i potaknula strahovanja ulagača od jačanja napetosti između SAD-a i Kine.

Nakon oštrog pada u petak, jučer su cijene dionica kineskih kompanija, kao što su Alibaba Holding i Baidu, nadoknadile dio gubitaka.

Trgovinski pregovori između Washingtona i Pekinga trebali bi se nastaviti 10. i 11. listopada u Washingtonu.

Ipak, na tržištu vlada oprez jer ulagači prate razvoj istrage za mogući opoziv Trumpa zbog sumnji da je koristio svoj položaj da bi upleo Ukrajinu u predsjedničke izbore 2020., ugrožavajući nacionalnu sigurnost SAD-a.

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosječni obujam trgovanja. Na američkim su burzama vlasnika jučer zamijenile 6,2 milijarde dionica, dok je prosječni dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosio 7,2 milijarde.

U cijelom proteklom mjesecu Dow Jones skočio je 2,1 posto, dok je S&P 500 porastao 1,7, a Nasdaq indeks 0,5 posto.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Doduše, londonski FTSE indeks skliznuo je 0,24 posto, na 7.408 bodova, no frankfurtski DAX ojačao je 0,38 posto, na 12.428 bodova, a pariški CAC 0,66 posto, na 5.677 bodova.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije