nova pravila

Talibani naredili novinarki CNN-a da pokrije lice na ulicama Kabula

19.08.2021.
u 18:54

Ekipa CNN-a je snimila na kakve probleme nailaze Afganistanci koji pokušavaju očajnički ući u kompleks aerodroma u Kabulu da bi napustili zemlju, što talibani pokušavaju da spriječe uz prijetnje oružjem.

“Svakih nekoliko minuta se može čuti pucanj,” govori CNN-ova reporterka, Clarissa Ward, dok sa novinarskom ekipom prolazi kroz masu ljudi.

Ubrzo ekipi prilazi jedan od talibana, te naređuje novinarki da pokrije lice – što je ona i učinila. Taliban zatim govori da je Amerika kriva za trenutnu situaciju na ulicama Kabula.

“Uzrok svemu ovome je Amerika u Afganistanu. Pogledajte ove ljude. Amerika se zaista ponaša nepravedno prema njima. Zašto lažu i govore im da mogu u Ameriku Zašto im ne dozvole da ostanu i pomognu svojoj zemlji?”, govori ovaj Taliban, te dodaje da ne želi više da razgovara sa novinarima.

Novinarska ekipa zatim nastavlja hodati pokušavajući da izbjegne bilo kakvu konfrontaciju. Međutim, grupa ljudi ih prati, i jedan od njih pita novinarku kako da uđe u “bazu” dok se u pozadini na snimku čuje pucanj.

Afganistanac u jednom momentu pokazuje dokumentaciju koja potvrđuje da je on radio za jednu italijansku kompaniju. Zatim prilaze drugi, također pokazujući novinarskoj ekipi dokumente da bi dokazali da su surađivali sa strancima. Neki od pokazuju svoje pasoše u kameru.

“Svi oni kažu da su radili u američkim kampovima kao prevodioci, za Amerikance, a ne mogu ući u ovaj aerodrom”, Ward objašnjava.

Situacija postaje sve više napeta, a novinarska ekipa nastavlja ubrzano hodati prema njihovom vozilu.

U tom trenutku jedan od Talibana priprema pušku te prolazi pored ekipe.

“Ostanite iza njega, ostanite iza njega”, govori jedan od Afganistanaca koji se kretao sa ekipom CNN-a.

Još dva talibana ubrzo prilaze, a na snimku se vidi kako se jedan od njih priprema da kundakom udari producenta.

Tek spuštaju oružje i puštaju ih da nastave nakon što im je ekipa rekla da ima dozvolu za izvještavanje.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije