porast broja novozaraženih

Sydney: Zbog rekordnog broja novozaraženih koronavirusom produljuje se lockdown

koronavirus
09.07.2021.
u 08:05

Australske su vlasti u petak pozvale stanovnike Sydneya da ostanu kod kuće, upozorivši da bi se trotjedni lockdown mogao produžiti kako bi se obuzdalo širenje koronavirusa, dok taj grad bilježi najveći porast broja novozaraženih u ovoj godini.

Na ulicama Sydneya stotine policajaca kontroliraju provodi li se lockdown uveden kako bi se zaustavilo širenje vrlo zarazne delta varijante virusa, kojom je sada zaraženo više od 400 osoba.

"Država Novi Južni Wales suočena je s najvećim izazovom od početka pandemije", rekala je novinarima premijerka savezne države na jugoistoku Australije Gladys Berejiklian. "Trenutačno se brojke ne kreću u pravom smjeru."

"Molimo vas ne napuštajte domove. Ne izlazite, ako baš niste na to prisiljeni", rekla je Berejiklian.

U petak su u Novom Južnom Walesu zabilježeno 44 nova slučaja, a samo dan prije bilo ih je 38. U bolnicama se trenutačno liječe 43 osobe, a deset ih je na intenzivnoj njezi, od kojih četvero na respiratoru.

Broj slučajeva povećao se unatoč dvotjednom lockdownu koji je produžen i u treći tjedan, do 16. srpnja.

Vlasti će pooštriti mjere u Sydneyu od petka navečer te će se stanovnici moći kretati u krugu od 10 kilometara, a u javnosti se na okupu neće smjeti naći više od dvije osobe.

Berejiklian je odbacila sve prijedloge "življenja s virusom", s obzirom na slabu procijepljenost u Australiji.

"Odlučimo li živjeti s virusom dok je stopa procijepljenosti 9 posto, tisuće i tisuće ljudi završavat će u bolnicama i umirati", upozorila je.

Premda je Australija u usporedbi s mnogim drugim razvijenim zemljama imala razmjerno mali broj zaraženih, u cijepljenju je među najsporijima.

Australski premijer Scott Morrison u petak je rekao da će Pfizer povećati opskrbu cjepivom na oko milijun doza na tjedan od 19. srpnja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?