EUROPSKI DUŽNOSNIK:

Susret Trumpa i Junckera donio 'izvrsne rezultate', no nema razloga za oduševljenje

Reuters/Pixsell
27.07.2018.
u 07:21

Još nismo u fazi postizanja sporazuma za što će nam trebati pregovaračke direktive Europskog vijeća, rekao je novinarima visoki dužnosnik koji je htio ostati anoniman

EU je ostvario "izvrsne rezultate" u srijedu u Bijeloj kući, ponajprije vezano uz neuvođenje američkih carina na europske automobile, ali se trebamo čuvati pretjeranog oduševljenja jer nije postignut nikakav sporazum, rekao je u četvrtak u Bruxellesu visoki europski dužnosnik. 

"Još nismo u fazi postizanja sporazuma za što će nam trebati pregovaračke direktive Europskog vijeća", rekao je novinarima visoki dužnosnik koji je htio ostati anoniman. "No EU je ostvario izvrsne rezultate ne dovodeći u opasnost svoje glavne interese, svoje vrijednosti ni bilo koji svoj zakon", istaknuo je, dan nakon trgovinskog dogovora SAD-a i EU-a koji su objavili Donald Trump i Jean-Claude Juncker.

"Predsjednik Donald Trump je htio dogovor jer u SAD-u postoji golem pritisak protiv trgovinskog rata. No treba se čuvati bilo kakvog pretjeranog oduševljenja. Ništa nije uklesano u kamenu", upozorio je europski dužnosnik. "Zajednička izjava (...) omogućuje da se u ime nacionalne sigurnosti Sjedinjenih Država udalji, pa i otkloni opasnost velikog trgovinskog rata zbog dodatnih carina na europske automobile", rekao je.

Radna skupina na visokoj razini osnovat će se "ovih dana" i u njoj će sudjelovati savjetnici američkog predsjednika i predsjednika Europske komisije kako bi istražila mogućnosti za smanjenje carina na industrijske proizvode između EU-a i SAD-a. "Sve dok strane pregovaraju, američke carine na automobile neće se primjenjivati", istaknuo je europski dužnosnik.

Dvije strane su usto "pokazale spremnost za pronalaženje zajedničkog rješenja za američke carine na čelik i aluminij i za europske protumjere koje već daju učinka", dodao je. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije