Jemen:

Sunitska plemena zauzela jedini plinski terminal u

jemen
Reuters/PIXSELL
14.04.2015.
u 13:36

Koalicija koju vodi Saudijska Arabija u utorak je pokrenula plan rezolucije u UN-u kojim upozorava šijitske pobunjenike povezane s Iranom da se povuku iz predjela koje kontroliraju. Borci mjesnih sunitskih plemena su u utorak zauzeli jedini plinski terminal zemlje, koji je obustavio sve aktivnosti. Terminalom u Belhafu, na jugu zemlje, upravlja kompanija Yemen LNG, koju djelomično kontrolira francuski Total. U New Yorku bi Vijeće sigurnosti UN-a tijekom dana trebalo izglasati plan rezolucije kojim se zahtijeva povlačenje pobunjenika iz regija koje kontroliraju diljem zemlje. 

Veto Rusije nadvija se nad planom rezolucije 

Tekstom se predviđa embargo na oružje tim pobunjenicima i ciljane sankcije protiv Abdel Malik Al-Houthija, šefa jemenskog šijitskog pokreta Ansarulah i Ahmeda Ali Abdalah Saleha, sina bivšeg predsjednika Saleha koji je danas povezan s pobunjenicima. Plan rezolucije su predali Jordan i arapske Zaljevske zemlje, ali on bi mogao izazvati veto Rusije koja održava prijateljske odnose s Iranom, koji je i sam sklon šijitskim pobunjenicima Houthijima. Od 26. ožujka koalicija 9 arapskih zemalja pod vodstvom Saudijske Arabije vrši zračne napade na pobunjenike u Jemenu, siromašnoj i nestabilnoj zemlji arapskog poluotoka. Šesnaest šijitskih pobunjenika je ubijeno u Jemenu u napadu motorom-bombom i iz zasjede koju su postavili borci skloni šefu države u pokrajini Lahj, rekli su u utorak vojni izvori.

Borbe na jugu Jemena i dalje traju

Na jugu Jemena traju žestoki sukobi snaga koje podržavaju predsjednika Abd Rabbo Mansur Hadija koji je izbjegao u Saudijsku Arabiju i šijitskih milicija Houthi, koji pokušavaju preuzeti kontrolu nad cijelom zemljom. Atentat motorom-bombom je izveden tijekom noći na položaj pobunjenika u središtu grad Houta, kada je ubijeno 10 i ranjeno 12 osoba, izvijestili su vojni izvori. Borci su sjeverno od Houte iz zasjede napali vozilo pobunjenika i ubili 6 i ranili jednoga, dodali su ti izvori.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije