Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

Sunce ušlo u novi 25-godišnji ciklus: Razdoblje s većim brojem erupcija i pjega

Idući 25-ogodišnji ciklus vjerojatno će biti "jednako pitom" kao prošli, predviđa Institut, a najaktivniji period očekuje se između studenog 2024. i ožujka 2026. godine.
17. rujna 2020. u 07:49 1 komentara 290 prikaza

Znanstvenici su objavili da je Sunce ušlo u novi 25-ogodišnji ciklus i da će ući u razdoblje obilježeno većim brojem erupcija i pjega.

Sunce je proteklih devet mjeseci pojačalo aktivnost, izlazeći iz razdoblja minimalne aktivnosti, priopćili su u utorak stručnjaci s njemačkog Instituta Max Planck za istraživanje Sunčevog sustava (MPS).

Sunce se kreće u 11-godišnjim ciklusima maksimalne i minimalne aktivnosti, a svoj solarni minimum imalo je u prosincu prošle godine, rekli su znanstvenici.

Idući 25-ogodišnji ciklus vjerojatno će biti "jednako pitom" kao prošli, predviđa Institut, a najaktivniji period očekuje se između studenog 2024. i ožujka 2026. godine.

Događaji na površini Sunca utječu i na našu planetu.

"U fazama visoke aktivnosti nasilni bljeskovi čestica i radijacije sa Sunca mogu se osjetiti i na Zemlji", kazao je znanstvenik MPS-a Robert Cameron.

U najgorem slučaju sunčeve oluje mogu izazvati tehničke poteškoće, primjerice kvarove na satelitima. Ugroženi mogu biti i astronauti.

Novi solarni ciklus 25. je otkad su ih znanstvenici počeli promatrati. Proteklih trideset godina američka svemirska agencija NASA i agencija za proučavanje oceana i atmosfere NOAA imale su grupu stručnjaka koja je predviđala solarnu aktivnost u idućim godinama.

To nije lako, jer "ponašanje naše zvijezde karakterizira neobična međuigra pouzdanosti i hirovitosti", priopćio je MPS.

  • ivanjurinovic:

    Ciklus je 11-godišnji. a ne 25-ogodišnji... Ovo je 25. ciklus od kada se počeo bilježiti u 18. stoljeću. Malo bolje pročitajte što piše prije nego počnete prevoditi.