BROD RAZDORA

Sukob zbog migranata: 'Italija sama sebi puca u nogu', tvrdi EU povjerenik

26.08.2018.
u 11:51

Migranti su u noći sa subote na nedjelju iskrcani s broda Diciotti nakon sporazuma talijanske crkve, Albanije i Irske o raspodjeli tih osoba

Europski povjerenik za migraciju Dimitris Avramopulos ocijenio je da su napadi Italije na Europsku uniju, optuženu za manjak solidarnosti u pogledu migrantskog pitanja, isto što i "pucati sam sebi u nogu". 

"Smatram da bi političari iz vaše zemlje trebali razumjeti da niste sami u ovom trenutku, da vam Europa nastoji pomoći. Naprotiv, onaj tko napada EU puca sam sebi u nogu", ocijenio je on u intervjuu koji je u nedjelju objavio dnevnik La Repubblica. 

Matteo Salvini, šef Lige, i Luigi Di Maio, šef Pokreta pet zvijezda, prijete već nekoliko dana EU-u odmazdama, prvenstveno u vidu talijanskog sudjelovanja u proračunu EU-a zbog afere s migrantima na brodu Diciotti. 

Približno 150 migranata ostalo je blokirano tri dana na brodu talijanske obalne straže Diciotti u sicilijanskoj luci Catania jer nijedna europska zemlja nije pristala primiti dio migranata. 

Migranti su na kraju iskrcani u noći sa subote na nedjelju nakon sporazuma talijanske crkve, Albanije i Irske o raspodjeli tih osoba. 

"Komisija kaže jasno 'ne' prijetnjama, one su neprihvatljive. Sve vlade moraju poštivati obaveze koje proističu iz pripadnosti EU-u", kazao je Avramopulos.

U nedjelju u Bruxellesu, Avramopulos je pozdravio iskrcavanje migranata s broda Diciotti, podsjećajući još jednom da EU-u "trebaju strukturalne mjere" oko pitanja povezanih s imigracijom. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?