KNJIGA POLJULALA BIJELU KUĆU

“Sudbinom svijeta danas upravlja dementni starac”

Reuters/PIXSELL
09.01.2018.
u 18:30

Ako se pokaže da su dijelovi knjige istiniti, prema procjenama analitičara mogao bi biti pokrenuti i postupak Trumpova opoziva

Bilo je teško vjerovati da jedna knjiga može ugroziti najmoćniju političku administraciju svijeta, no kada je “Fire and Fury” (Vatra i bijes) autora Michaela Wolffa ugledala prošli petak svjetlo dana, postalo je sasvim jasno zbog čega su se Donald Trump i njegov odvjetnik u posljednji trenutak borili da knjiga bude zabranjena. 

Kao da je ugledao duha

Na više od 320 stranica Wolff, ugledni novinar iz New Yorka koji potječe iz ugledne obitelji - i otac i majka radili su mu u medijima), donosi najsočnije i najpikantnije detalje bliskog Trumpova kruga i svakodnevnog funkcioniranja Bijele kuće. A ovi su detalji poražavajući za Trumpa i njegove suradnike. Prema dojmu koji se stječe iz ove knjige, sudbinom svijeta danas upravlja “dementni starac koji ne prepoznaje svoje dugogodišnje prijatelje, čovjek koji najradije jede u McDonald’su jer je hrana tamo unaprijed pripremljena pa nema neke velike šanse da ga itko otruje”. Ali i čovjek koji se nije ni nadao osvojiti američke predsjedničke izbore te je nakon njihova gubitka planirao osnovati novu televizijsku mrežu kojom bi zauzeo desni spektar medijske scene u SAD-u. Trump je bio toliko uvjeren da će izgubiti izbore da svojoj vlastitoj kampanji nije htio donirati ni cent. Pristao je, kada je već ponestalo novca, posuditi kampanji 10 milijuna dolara pod uvjetom da mu se sve vrati kada drugi sponzori realiziraju svoje uplate.

Sam Trump postao bi najpoznatiji čovjek na svijetu, kako je sam predviđao, “mučenik kojeg je prevarila pokvarena Hillary”. Njegova kći Ivanka i zet Jared pretvorili bi se od relativno nepoznate djece bogataša u međunarodne zvijezde i ambasadore svojih trgovačkih brendova. Steve Bannon postao bi vođa čajankarskog pokreta, Kellyanne Conway postala bi zvijezda kabelske televizije... To je bio ishod koji su Trump i svi oko njega iščekivali 8. studenog 2016. Gubitak izbora bio bi dobitak za sve. – Malo poslije osam navečer, kada se pokazalo da bi Trump u stvari mogao pobijediti, Donald je izgledao kao da je ugledao duha. Melania, kojoj je Trump jamčio da će sve biti po starom, bila je na rubu suza – piše u Wolffovoj knjizi koja se čita u dahu.

Objavio mu rat na Twitteru

Uz tvrdnje da Donald Trump zbog demencije i nerazumijevanja nije u stanju obavljati ni puno jednostavnije poslove od predsjedničkih, uz opis njegovih paranoja kako ga pred svojim prijateljima potajno, zbog načina češljanja, ismijava i njegova kći Ivanka, politički su ipak najopasniji detalji sa susreta Trumpova sina Donalda Juniora s Rusima. – Sastanak s ruskim odvjetnicima potez je koji je ravan izdaji. A šanse da ih Donald Junior nije odveo k svome ocu u ured ravne su nuli – izjavio je u knjizi Steve Bannon, vodeći kreator Trumpove politike u predizbornoj kampanji i tadašnji čovjek od najvećeg povjerenja. Upravo je Bannonova uloga u cijeloj knjizi ključna. Jer Steve Bannon prvih je pola godine Trumpova mandata slovio za neformalnu sivu eminenciju Bijele kuće bez koje se nije mogla donijeti nijedna važna odluka. To je jedini čovjek koji je Bijelom kućom prolazio bez kravate i otvarao vrata Ovalnog ureda kada god je i zbog čega god je htio. A onda je “puklo” između dvojice moćnika. Bannon je gotovo preko noći smijenjen s položaja posebnog savjetnika američkog predsjednika da bi se vratio na mjesto glavnog urednika Breitbarta, vrlo utjecajnog desnog političkog portala. Tom prilikom na svom Twitter profilu Bannon je napisao samo jednu riječ: “Rat.” Po izlasku knjige, nakon što je Trump vrlo žestoko reagirao, ali i okomio se na Bannona tvrdeći kako on nije samo izgubio posao u Bijeloj kući već je izgubio i razum, Bannon je malo ublažio stavove. Ustvrdio je da je Trump i dalje dobar čovjek, no nije opovrgnuo sve ono što je izneseno u Wolffovoj knjizi ostavljajući prostor za buduće manevre. Sve je više onih koji nakon objavljivanja ove knjige traže Trumpov opoziv - impeachment.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije